nieuws

Huis van de Stad Gouda geopend

Architectuur

In Gouda is het Huis van de Stad officieel geopend. Het ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten is gebaseerd op een stroopwafel. Inwoners van de stad kozen destijds voor het ontwerp op basis van een stemming. In het nieuwe gemeentehuis zijn vijf verschillende gemeentelijke locaties onder één dak samengebracht.

Huis van de Stad Gouda geopend

 

 

 

De ‘stroopwafelgevel’ bestaat uit gemetselde, rode baksteen en witte kozijnen. Het metselwerk is in geprefabriceerde diagonale stroken over het hele gebouw gelegd. Dit diagonale motief refereert aan zowel de oude als de nieuwe stad.
Qua vorm sluit het gebouw aan bij de grote gebouwen in zijn directe omgeving.

Interieur

Het interieur van het Huis van de Stad moest volgens Soeters Van Eldonk ‘een kamer van de burger’ worden. Het centrale atrium bestaat in zijn geheel uit glas. Hierin ligt de duale raadzaal die is ontworpen in de vorm van een amfitheater. Omdat deze los in de grote glazen zaal staat, lijkt het alsof de volksvergadering van Gouda in de open lucht plaatsvindt.

De raadsbijeenkomsten zullen van verschillende kanten – ook vanuit de trein als een soort openbaar theaterstuk– zichtbaar zijn. De belichting wordt aangepast aan de aard van het debat. Tijdens stabiele momenten heeft de raadzaal de politieke kleur van de coalitie. Bij heftige debatten wisselen de kleuren elkaar en bewegen door elkaar heen. De bedoeling is dat hierdoor de raadsvergaderingen weer aantrekkelijk worden voor de Goudse inwoners. 

Het nieuwe gemeentehuis van Gouda is onderdeel van de ontwikkeling van de Spoorzone, waar het stadscentrum zich uitbreidt naar het gebied ten noorden van de spoorlijn. 

Reageer op dit artikel