nieuws

GMP wint in Bologna

Architectuur

Het ontwerp van GMP voor de transformatie van oude productiefaciliteiten van een voormalige tabaksfabriek tot een hedendaags technologiecentrum in Bologna is onderscheiden met de eerste prijs in een internationale ontwerpwedstrijd.

GMP wint in Bologna

 

In het ontwerp van GMP (von Gerkan, Marg and Partners) worden de productiefaciliteiten van de voormalige tabaksfabriek in Bologna, een oorspronkelijk ontwerp van architect Pier Luigi Nervi getransformeerd tot een modern technologiepark. In het plan zijn aan de locatie nieuwe gebouwen toegevoegd die verwijzen naar de beschermde historische gebouwen uit de jaren 40 van de vorige eeuw.

Het technologiecentrum, met zijn oppervlakte van ongeveer 110.000 vierkante meter, krijgt een expositieruimte, laboratoria, kantoren, een universitair voedingsbodemcentrum voor onderzoek,  onderwijsfaciliteiten, zoals collegezalen en universitaire instituten. Daarnaast komen er conferentieruimtes inclusief een hotel, winkels, een kinderdagverblijf, restaurants en eetgelegenheden in de voormalige elektriciteitscentrale.

Een nieuw ontworpen schoorsteen in rood Bolognees metselwerk passend bij de stedelijke omgeving geeft het project zijn herkenbaarheid.  Het technologiepark wordt aan de binnenkant aangelegd rond een centraal plein aan de voormalige krachtcentrale. Van hieruit ontstaan vier toegangswegen die flexibel kunnen worden ontworpen in verschillende bouwfasen. De bestaande gebouwen worden aangepast aan de nu geldende duurzaamheidseisen en worden zij verbeterd in hun weerstand tegen aardbevingen. Het exterieur van de bestaande gebouwen wordt hersteld in het oorspronkelijke profiel en kleur. Dit kleurenschema wodt voortgezet op de nieuwe gebouwen.

Reageer op dit artikel