nieuws

Floriade ‘22 volgens MVRDV: 300% groener

Architectuur

MVRDV is verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp van de plannen voor de Floriade 2022 in de gemeente Almere, een van de vier overgebleven kandidaatsteden die om de tuinbouwtentoonstelling strijden. MVRDV ontwierp een groene Cité Idéale, die komt te liggen in het hart van de stad, langs de oevers van het Weerwater, en direct aan de (verdubbelde) A6.

Floriade ‘22 volgens MVRDV: 300% groener

De Nederlandse Tuinbouwraad beslist in oktober 2012 welke stad de komende Floriade mag organiseren.

Dit podium heeft geen tijdelijk karakter, maar wordt ontwikkeld als nieuwe, blijvende groene stadswijk: een compacte groene uitbreiding van het stadcentrum en een plantenbibliotheek. Het is de ambitie om een 300% groenere tentoonstelling te maken. Elk onderdeel wordt gecombineerd met groen, wat programmatische verassingen, innovatie en duurzaamheid stimuleert. Tegelijkertijd wordt het programma met zaken als een school, een hotel, een jachthaven, kantoren en woningen stedelijker dan de Floriade tot nu toe is geweest.

Groei Metropoolregio Amsterdam

De Metropoolregio Amsterdam staat voor een omvangrijke groeiopgave. Binnen deze opgave neemt Almere het grootste deel van de groei voor haar rekening; in de komende decennia zullen in Almere 60.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De vraag die Almere zich stelt, is hoe de groei van de stad kan samengaan met een verhoging van de kwaliteit van haar bewoners. Het plan is een uitnodiging aan de NTR om de Floriade samen verder vorm te geven.

Programma

 • 45ha centrumuitbreiding met uitkijktoren
 • groene woningbouwtentoonstelling (22.000m2 of 115 woningen)
 • 36.000m2 kantoren
 • 30.000m2 hotel
 • Kinderfloriade, CAH Campus (10.000m2)
 • slimme kas (4.000m2)
 • openluchttheater (6.000m2)
 • binnententoonstelling (10.000m2)
 • Congrescentrum (12.000m2)
 • Paviljoens (25.000m2)
 • faciliteiten (25.000m2)
 • oerbos
 • speelbos
 • zorgcomplex (3.000m2).
Reageer op dit artikel