nieuws

Bouwstart Havenhuis Antwerpen nabij

Architectuur

Voor het ontwerp van het nieuwe Havenhuis in Antwerpen, de hoofdzetel van het Havenbedrijf, is een team van ontwerpers ingeschakeld. Naast Zaha Hadid Architects maken ook Bureau Bouwtechniek en Studiebureau Mouton en Ingeniers deel uit van het team. Het gebouw moet in het najaar van 2015 klaar zijn voor gebruik.

Bouwstart Havenhuis Antwerpen nabij

 

Het ontwerp van Zaha Hadid Architects moet een nieuw herkenninspunt worden aan de skyline van Antwerpen.Het gebouw gaat bestaan uit een vrije interpretatie van een balkvormig volume dat wordt opgetild boven het bestaande gebouw. Na oplevering steunt het op drie betonnen sculpturale pijlers. Het nieuwe volume is noord-zuid georienteerd en ligt evenwijdig aan het Kattendijkdok.

De opdrachtgevers, de Havenschepen van Antwerpen willen met het gebouw ‘De Antwerpese haven ook architectonisch op de wereldkaart zetten. Volgens havenschepen Marc Van Peel “komt het havenbedrijf tegemoet aan een nijpend plaatstgebrek in het huidige Havenhuis aan de Entrepotkaai op het Eilandje. Tegelijkertijd moet de centralisatie van de afdelingen van het Havenhuis en Kaai 63 zorgen voor een meer optimale samenwerking.

Met de bouw is een bedrag gemoeid van 49,9 miljoen euro en een bouwtijd van 33 maanden. In het najaar van 2015 moeten de 500 werknemers van het Havenbedrijf hun intrek nemen in het nieuwe hoofdkantoor.

Ontwerp: Zaha Hadid en Patrik Schumacher
Projectarchitect: Joris Pauwels
Projectteam: Kristof Crolla, Sebastien Delagrange, Paulo Flores, Daniel santos, Lulu Aldihari
Lokale architect: Bureau Bouwtechniek
Adviseurs: Studieburo Mouton en Ingenium & Daidalos Peutz

Reageer op dit artikel