nieuws

Agendatip: Erwin Olaf – Berlin

Architectuur

Het duurt nog even maar is misschien wel iets om in je agenda te noteren, de fototentoonstelling Berlin van Erwin Olaf. In oktober is de fotoserie, geïnspireerd op een gevoelde gelijkenis tussen het interbellum en onze huidige tijd, in het MMKA te zien. Olaf zegt hierover ‘Ik ben gegrepen door de kunst en cultuur in Berlijn, zowel nu als van de jaren ’20 en ’30 toen de stad zinderde van het naderende onheil.”

Agendatip: Erwin Olaf – Berlin

 

Olaf ontving vorig jaar de Johannes Vermeer Prijs voor zijn hele oeuvre. Hiermee kreeg hij zijn handen vrij om zich volledig aan het project Berlin te wijden. Inspiratiebron is de kunst en cultuur uit de jaren ’20 en ’30. Naast de Duitse neorealistische schilderkunst heeft hij zich voor de fotoserie laten beïnvloeden door een aantal historische locaties in Berlijn, krantenfoto’s en filmbeelden.

Kantelpunt

Het Olympisch Stadion uit 1936, de loge van de Vrijmetselaarsvereniging, het Rathaus Schöneberg waar de Amerikaanse president Kennedy in 1963 de historische woorden:”Ich bin ein Berliner’, uitsprak zijn slechts enkele voorbeelden van locaties waar Erwin Olaf zijn foto’s heeft gemaakt. Zijn motivatie: “Ik zie overeenkomsten tussen onze huidige tijd en het interbellum. Wij, de westerse wereld, dansen op de rand van de vulkaan. Je voelt dat er iets onheilspellends op ons afkomt, je leest het in de kranten, maar we feesten gewoon door. We staan op een kantelpunt, dat gevoel heb ik willen uitdrukken in deze serie.”

Erwin Olaf

Erwin Olaf, The Keyhole (4V2), 2011. Courtesy Flatland Gallery, Utrecht

The Keyhole

Naast de nieuwe serie Berlin is tevens de Nederlandse première van de installatie The Keyhole in het MMKA te zien. The Keyhole is een ruimte met aan de buitenkant portretten waarop mannen, vrouwen en kinderen zich vrijwel allemaal met het hoofd van de toeschouwer hebben afgewend. Door hun houding en de sobere, tijdloos aandoende omgeving is een emotie van schaamte en vernedering voelbaar. Aan twee zijden van de ruimte bevinden zich deuren waar door een sleutelgat naar binnen gekeken kan worden.

In de schaduw van morgen

Gedeeltelijk overlappend met de tentoonstellingen van Erwin Olaf presenteert het MMKA een omvangrijke presentatie schilderkunst uit het interbellum, getiteld: In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland.

Erwin Olaf. Berlin 27 oktober 2012 t/m 27 januari 2013
In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland.18 november 2012 t/m 18 februari 2013 – MMKA (Museum voor Moderne Kunst Arnhem), Utrechtseweg 87, Arnhem.   

Reageer op dit artikel