nieuws

48.000 zeshoeken in Amsterdam onthuld

Architectuur

Gisteren is in Amsterdam het Blaauwlakenblokproject opgeleverd. Dit restauratie- en herstructureringsproject midden in de oude stad is 12 jaar geleden opgestart door bewoners, stad en woningcorporatie de Key. Onderdeel van de restauratie vormt het kunstwerk Damast Tussen de Lakens, een ontwerp van Angie Abbink en Chris Kabel.

48.000 zeshoeken in Amsterdam onthuld

 

In het hart van de middeleeuwse stegenstructuur die in ere is hersteld, ligt het gebouwtje ‘Tussen de Lakens’. Het refereert aan de lakenververijen die hier ooit waren gevestigd. Aangrenzend liggen de Blaauwlakensteeg en Zwartlakensteeg. Damast is het kunstwerk dat de gehele façade als een sluier bedekt als bekroning van een bijna 20 jaar durende binnenstedelijke transformatie. Angie Abbink werkte hiervoor samen met Chris Kabel, die de opdracht kreeg om de sluier te materialiseren..

Angie Abbink (Abbink X De Haas architectures) ontwierp een eenvoudige witte, strakke schatkist met een gesluierde façade, waarachter een kleurrijk gezin haar een eigen wereld kan creëren. Het kunstproject voor de sluier is geïnitieerd door Abbink en begeleid door Marieke Gerritsen (Fool on the Hill) namens de Key.

48.000 zeshoeken

Kabel’s ontwerp bestaat uit witte aluminium platen, waarin op industriële wijze een repeterend patroon, bestaande uit 48.000 zeshoeken, is geponst. De rechthoeken zijn zo ontworpen dat ze naar boven of beneden gebogen kunnen worden, zodat ze óf licht vangen óf schaduw werpen. De panelen zijn op horizontale aluminium profielen gemonteerd die op het achterliggende wit gekeimde metselwerk zijn verankerd. De panelen voor de ramen schuiven achter de vaste panelen en zijn gemonteerd op een standaard schuifsysteem . De gevelpanelen lopen door boven het metselwerk en vouwen zich om als integraal onderdeel van de balustrades die het dakterras omringen. De 3 meter hoge schoorsteenkap midden in het dakterras is speciaal voorzien van montage- punten en eveneens bekleed met de geponste beplating. Het kunstwerk doet denken aan een draperie van geweven stof, een verwijzing naar de textiele historie van dit deel van Amsterdam.

Tussen de Lakens

Het huis en atelier zijn aanvankelijk ontworpen voor de sociale huur sector, maar met de mogelijkheid om op de lange termijn door te schuiven naar de vrije sector markt. De plattegronden zijn ontworpen voor een grote verscheidenheid aan mogelijke huurders met kamers die allemaal een eigen ruimtelijk karakter bezitten. Op het dak is een dakterras van 60 m2 gecreëerd door het opzetten van een hoge schoorsteen.

Omdat Tussen de Lakens ontwikkeld is als onderdeel van het restauratieproject Blaauwlakenblok en in het hart van een lastig bereikbare stegenstructuur ligt, is gebouwd met een duurzame mix van traditionele en nieuwe bouwtechnieken. Zo is e draagconstructie opgebouwd uit keramische Porotherm isolatieblokken voor een gezond binnenklimaat.  De vloeren zijn opgebouwd uit traditioneel houten (FSC) balkconstructies, die eveneens zijn toegepast in de renovatiedelen van het project. De duurzaamheid komt terug in het aluminium dat is toegepast voor de panelen en de balustrades. Het op het zuid-westen georiënteerde zonnescherm beperkt warmteverlies in de winter en houdt de gevelzone in de zomer koel.

Reageer op dit artikel