nieuws

Ziggo Dome nadert voltooiing

Architectuur

Muziekliefhebbers en artiesten hebben er vanaf zondag een nieuw onderkomen bij. In 2 jaar tijd verrees naast de ArenA in Amsterdam-Zuidoost de Ziggo Dome, een ontwerp van Benthem Crouwel. De concertzaal biedt plaats aan 17.000 bezoekers en belooft ‘de beste akoestiek van Nederland’.

Ziggo Dome nadert voltooiing

 

 

Benthem Crouwel maakte een zwarte doos met aan de buitenzijde 840.000 led-lampjes, die van de gevel een videomuur maken. In de zaal kunnen 7500 bezoekers staan en de twee ringen met tribunes bieden in totaal 8.700 zitplaatsen. Ook is een aparte lounge ingericht voor 800 vips. Met ruimte voor 17.000 muziekfans is de Ziggo Dome kleiner dan voetbalstadion en concertzaal GelreDome in Arnhem (34.000), maar groter dan Ahoy in Rotterdam (15.000) en buurman Heineken Music Hall (9.000).

Op 16 april 2010 sloegen de Amsterdamse wethouders Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) en Carolien Gehrels (cultuur) de eerste paal. De opening stond gepland voor eind vorig jaar, maar het failliet van aannemer Midreth gooide begin vorig jaar roet in het eten. Nadat de bouw enkele maanden vertraging had opgelopen, maakte aannemer Strukton het karwei af.

Naast muziek biedt de Ziggo Dome ook plaats aan galadiners, televisieshows, musicals en sportevenementen. 

ANP

 

Reageer op dit artikel