nieuws

Vernieuwende golf door de Scheveningse boulevard

Architectuur

De ingrijpende transformatie van de Scheveningse kuststrook heeft de beleving van strand en zee flink veranderd. Tot voor kort maakte een muur van aaneengesloten horecagelegenheden het strand vanaf de boulevard haast onzichtbaar. Voor het juninummer van de Architect dook Merel Pit in het verhaal achter de vernieuwde boulevard van Scheveningen.

Vernieuwende golf door de Scheveningse boulevard

De boulevard richting Scheveningen Haven is dusdanig verlengd dat bezoekers vanaf verschillende niveaus vrij uitzicht op zee hebben en ongehinderd het strand kunnen oplopen.

Duinzicht

Manuel de Solà-Morales is samen met Ingenieursbureau Den Haag en Fluitman architecten verantwoordelijk voor het ontwerp waarbij niet de badplaatshoreca en retail de boventoon voeren, maar het voor Nederland zo kenmerkende duinlandschap.

Sterker landschap

Belangrijk aspect aan het ontwerp is naast de landschappelijke verbetering, de versterking van de kust. Het stukje Nederlandse kust in Scheveningen is door het Rijk namelijk als zwak aangemerkt.

 
Fotograaf Jeroen Musch

Curiosa

De nieuwe beeldentuin van Museum Beelden aan Zee met 23 sprookjesbeelden van Tom Otterness, onder meer een kannibalistische walvis, vormt de schakel tussen de bestaande boulevard en de nieuwe boulevard.

Verder grasduinen in de bespreking van Merel? Lees dan het artikel in het net verschenen juninummer van de Architect.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels