nieuws

Re-set markeert nieuw begin architectuur

Architectuur

Op het Nederlandse paviljoen van de komende architectuurbiënnale is de reanimatie van desolate gebouwen het centrale thema. Uit de plannen die het NAi vorige week bekend maakte, blijkt dat dit niet gebeurt in de vorm van een expositie, maar met een installatie die de ruimte van het Rietveld paviljoen tot leven moet brengen.

Re-set markeert nieuw begin architectuur

 

 

Petra Blaisse van het Amsterdamse bureau Inside Outside ontwierp een groot bewegend object dat in haar woorden de ruimte van het Rietveld paviljoen tijdelijk zal bewonen en gaandeweg de organisatie ervan herzien.

Re-set moet de architectuur nieuwe vleugels geven. Ze is het vervolg op de Nederlandse inzending van de gebroeders Rietveld, twee jaar geleden onder de naam Vacant. Middels deze tentoonstelling werd inzicht gegeven in de enorme hoeveelheid leegstand aan publieke gebouwen in ons land. Het belangrijkste verschil met Re-Set is volgens curator Ole Bouman dat op de komende tentoonstelling een oplossing zal worden getoond, door te laten zien waarin architectuur goed is en welke rol architectuur bij de oplossing kan spelen.

Zo bezien is Re-Set een waardige opvolger van Vacant. Waar de laatste het potentieel van de leegstand aantoonde, laat Re-Set zien hoe dit potentieel kan worden benut. De Biënnale opent 29 augustus en loopt door tot 25 november 2012. Het overkoepelende thema is Common Ground en de artistieke leiding ligt in handen van de Britse architect David Chipperfield.

Reageer op dit artikel