nieuws

Fries Museum bouwkundig opgeleverd

Architectuur

De in 2001 overleden Friese architect Abe Bonnema zag graag een Fries Museum in Leeuwarden gerealiseerd worden. In een legaat liet hij 18 miljoen na aan het museum voor nieuwbouw en de ontwerpopdracht aan Hubert Jan Henket om zijn wens samen met Bonnema Architecten te realiseren. Inmiddels is het gebouw, een jaar voor de opening, bouwkundig opgeleverd.

Fries Museum bouwkundig opgeleverd
Nederland, Leeuwarden, 08-06-2012 Fries Museum Foto: Laurens Aaij

 

 

In september 2013 opent het museum zijn deuren voor het publiek dat onder een reusachtig dak, gedragen door elf enorme houten en stalen kolommen van twintig meter, kennis kan maken met de Friezen en Friesland. Natuursteen en een glasgevel van 440 vierkante meter geven het gebouw een stoer en open uiterlijk.

Breed programma

Het gebouw omvat onder meer een grote centrale hal, dertig museumzalen, een activiteitenruimte en een theaterzaal. In het museum is tevens het Filmhuis Leeuwarden gevestigd, dat de theaterzaal als grote filmzaal gebruikt en daarnaast nog twee kleinere filmzalen exploiteert. Daarnaast is het Fries Verzetsmuseum een belangrijk onderdeel van het complex.

De collectie

De directie en de ontwerpers nemen met de bouwkundige oplevering een jaar voor de opening ruim de tijd om het museum voor regionale kunst en cultuur in te richten. Pas in september volgend jaar staat de opening gepland.

Groot plein, klein plein

Het Wilheminaplein in Leeuwarden, waar het nieuwe museum staat, heeft een ingrijpende verandering ondergaan de laatste jaren. Door de komst van het museum aan de oostzijde is het plein aanzienlijk verkleind, maar hierbij heeft de straatwand met woningen en winkels aan de noordzijde tevens aan bijgedragen.

Het bestaande winkelcentrum Zaailand heeft met het museum een nieuw aanzicht gekregen; de samenvoeging van commerciële en culturele functies creëert een nieuwe stedelijke atmosfeer.

Reageer op dit artikel