nieuws

Dag van de Architectuur 2012

Architectuur

Architectuur en eten staan dit weekend centraal tijdens de Dag van de Architectuur 2012. Op de kaart staat een grote variatie aan evenementen met architectuur en voedsel als ingrediënten. Volg een van de thematische routes of kies à la carte. Laat u inspireren door de Nederlandse architectuur!

Dag van de Architectuur 2012

 

 

 

Omdat het aanbod vrijwel oneindig is, hebben wij voor jou onze favorieten uitgezocht.We brengen er hier per provincie enkele onder de aandacht. Een uitgebreid overzicht is te vinden op www.dagvandearchitectuur.nl

Noord-Holland

Amsterdam De verrassend veelzijdige relatie tussen voedsel en vormgeving wordt voor jong en oud tot leven gebracht tijdens de Food & Architecture Fair in de grootste markthal van Amsterdam, de Centrale Markthal. Het programma (van 9.30 – 18.30 uur) omvat een markt, workshops, rondleidingen, tentoonstellingen, lezingen, debatten, een kinderprogramma, veel lekker eten en meer.”
Praktisch: de Centrale Markthal is vanaf 9.30 uur open voor publiek.

Alkmaar
Vaartocht – Architectuur als voedsel voor de geest (alleen 23 juni)
Vanwege de voorgeschiedenis van het Noordhollands Kanaal is de bebouwing van het centrum van Alkmaar vanouds niet gericht op het kanaal. De laatste jaren is dat aan het veranderen. Sindsdien zijn er op allerlei plekken langs het kanaal nieuwe gebouwen verschenen, en wordt er met de architectuur ingespeeld op de ligging van Alkmaar aan het kanaal en op de grote ruimte die het kanaal in de stad inneemt. De bedoeling van de vaartocht is om te laten zien wat voor een prominente rol de bebouwing van de randen van het kanaal speelt voor het beeld van de stad.
Praktisch: www.aia-alkmaar.nl

Noord-Brabant

2architecten houden open huis in enkele van hun projecten te Eindhoven. Het is een jong bureau met projecten variërend van interieur en particuliere woningen tot een kliniek en winkelcentrum. Ervaar de evolutie van schets tot realisatie. Maak een praatje met de medewerkers en geniet van een kopje koffie. Ook aan kinderen is gedacht.
Praktisch: Pastoor Petersstraat 170 te Eindhoven; toegankelijk van 11 tot 17 uur.

Eindhoven – Spelen met steden
De wereld telt op dit moment evenveel stedelingen als bewoners van het platteland. De aantrekkingskracht van steden is groot, maar ook het Nederlandse platteland verandert snel. Stad en land zijn geen gescheiden systemen, maar nauw met elkaar verbonden. The Cloud Collective onderzoekt deze vervlechting spelenderwijs. Een landschap van touw nodigt uit tot een strategisch spel met serieuze ondertoon. De teams spelen een ruimtelijke variant van landjepik tegen elkaar met vijf kilometer touw. In een wekenlang spel groeit een netwerk dat steeds dichter wordt, met nieuwe vormen die niet meer stedelijk of landelijk zijn, maar hybride.
Praktisch: De Fabriek is open van 13 tot 17 uur en gevestigd in de Baarsstraat 38 te Eindhoven. Voor iedereen vanaf zes jaar.

Food 

Zuid-Holland

Tijdens de Dag van de Architectuur zal ook de Van Nelle fabriek in Rotterdam zijn deuren openen. Bezoek het maquette depot van het NAi of ga mee met één van de rondleidingen en neem een kijkje in hallen waar ooit de tabak werd gekerfd, koffie werd gebrand en thee werd verwerkt.
Praktisch: van Nelleweg 1 te Rotterdam; toegankelijk van 10 tot 17 uur.

Rotterdam – Parfum de BoemBoem
Parfum de BoemBoem organiseert en zinnenprikkelende fietsroute in Rotterdam waar architectuur en voedsel op een bijzondere manier samenkomen. In Rotterdam wordt actief aan urban farming gedaan. Daken van gebouwen, braakliggende terreinen en leegstaande gebouwen worden veelvuldig ingezet voor voedselproductie. Niet alleen ontwerpers en architecten verzinnen daar creatieve oplossingen voor, er zijn ook volop voorbeelden van inspirerende bottum-up-initiatieven van de stadsbewoners zelf. Een greep uit al die initiatieven vormen de leidraad van de komende editie van Parfum de BoemBoem.
Praktisch: 23 juni. Starttijden: 11.30 en 14.30 uur (de route duurt twee uur). Toegang: € 6 p.p. Startpunt: Rotterdam ByCycle, Schiekade 205Reserveren wordt aanbevolen: via 010-4652228 (alleen tijdens kantooruren) of via www.parfumdeboemboem.nl

Oude Pakhuizen, meelfabrieken en silo’s tonen het voedselverleden van Rotterdam. De gebouwen zijn nu vaak hergebruikt en omgetoverd tot een kantorenpand of een koffiepakhuis. Dit weekend zijn ze allemaal te bezoeken net zoals de Menebafabriek. Daarnaast is ook de eerste ‘dakakker’ van Nederland op het Schieblock of het stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad te bekijken. Meer informatie

Den Haag
ArchiGuides snapshot tour rondom Nieuw Babylon
Op de rondleiding kunt u kijkje nemen bij de bijna voltooide renovatie en uitbreiding van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Bruggebouwen van ZwartsJansma, de Apenrots en de Malietoren die tegenover de beroemde Snackcar De Vrijheid staat.
Praktisch: Elk uur vertrekt een ArchiGuide vanaf de Haagse Architecten Markt (H.A.M.) in Nieuw Babylon.
De eerste tour start om 11:00 uur en de laatste om 15:00 uur. De tour duurt ongeveer 20 min. Meer informatie

Buitenom , Den Haag, Pandercomplex
Voor een historisch, openbaar plein in het centrum van Den Haag is door beeldend kunstenaar Annechien Meier met bewoners vanaf 2010 een installatie van een interactief volkstuinkunstproject ontwikkeld. Dit plein(1250m2) grenzend aan het Buitenom, de Spijkermakersstraat en Brouwersgracht bevindt zich in het Pandercomplex, een historisch pand en eind jaren tachtig omgebouwd door architectenbureau DAK tot een woon-werkgemeenschap en zelfbeheerorganisatie. De sociale veiligheid in het gebied diende op een positieve, onderscheidende manier te wordt herwonnen voor bewoners en omwonenden.
Praktisch: Tijdens de Dag van de Architectuur is het pandercomplex geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Gedurende de dag worden er rondleidingen gegeven

Ook Den Haag organiseert op zaterdag 23 juni een Haagse Architecten Markt. Verschillende architecten zitten ter plaatse om antwoord te geven op vragen en voor het geven advies.
Praktisch: De H.A.M. is open van 11.00 uur tot 16.00 uur. De Haagse Architecten Markt wordt gehouden in het atrium van New Babylon

Limburg

Ook het Teaching Hotel in Maastricht opent de deuren voor het publiek. Het Château en de naastgelegen Hotel Management School zijn onderdeel van de historische Maastrichtse landgoederenzone Maastricht-Meerssen, een aaneenschakeling van fraaie buitenplaatsen waarop in de 19e eeuw m.n. Petrus Regout zijn stempel heeft gedrukt.
Praktisch: Bethlehemweg 2, Maastricht; toegankelijk van 12 tot 17.30 uur.

 Utrecht DvA2012

Utrecht

Nieuwsgierig naar het nieuwe Stationsgebied in Utrecht? Breng een bezoek aan het informatiecentrum voor de laatste ontwikkelingen en ontwerpen. Architecten presenteren tijdens de Dag van de Architectuur het ontwerp voor het Stationsplein Oost. Het gebouw verrijst binnenkort tussen het Centraal Station en Hoog Catharijne.
Praktisch: Vredenburg 40 te Utrecht; toegankelijk van 11 tot 17 uur.

Aorta
22 juni: Urban Picnic en film.
23 juni: Rondleidingen bij koffiebranderij Douwe Egberts en Creolfabriek in Oog in Al. Excursies langs parken en plantsoenen. Proeven van kanaaloevers met wildplukker Edwin Flores. Expedities naar bedrijventerrein Cartesiusweg met Stichting Stadslandbouw Utrecht
24 juni: Filmprogramma over stadslandouw in ’t Hoogt.
Bekijk alle informatie

Gelderland

In Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) kan je van 30 mei t/m 15 juli een expositie bekijken van architect Jan Hendriks. Hendriks was typisch voorbeeld van een Wederopbouwarchitect. Hij maakte intensief gebruik van natuurlijke materialen als glas, staal, natuursteen, maar ook van veel licht en ruimte.
Praktisch: Ridderstraat 27 te Nijmegen; de expo is geopend van 13 tot 17 uur.

Groningen

Speciaal voor de Dag van de Architectuur opent het gebouw van DUO en Belastingdienst haar deuren. Daarnaast zijn er ook andere gebouwen en architectenbureau’s in Groningen open op 23 juni. Kom genieten van het uitzicht op de stad van 92 meter hoogte.
Praktisch: Kempkensberg 12 te Groningen; vanaf 10 uur open voor publiek; opgave is verplicht en kan via deze website.

Verbouwcafé: hulp bij verbouwing
Op het dak van het Informatiecentrum op de Grote Markt zitten op 23 juni van 12 tot 16.00 uur tien architecten van Groninger bureaus klaar voor gratis bouw- of verbouwadvies. Mocht je behoefte hebben aan een consult van een half uur? Verzamel dan voldoende beeldmateriaal (plattegronden, tekeningen en fto’s) en raadpleeg de architecten. Aanmelden kan vooraf via 06-42694666 (dinsdag tot en met vrijdag tussen 10 en 16.00 uur).

Publieksstemming Mooiste nieuwe gebouw van Groningen
Tot donderdag 21 juni kan via dagvandearchitectuurgroningen.nl worden gestemd op het mooiste nieuwe gebouw van Groningen. Op de website ook het volledige programma van de Dag van de Architectuur.

Zeeland

Op 23 juni zet Architectuur Atelier Zeeland in Goes haar deuren open. Op die dag zullen drie bureaus zich presenteren. Alle disiplines van het vak architectuur in een gezamelijke, creactieve onderkomen waar je kan proeven van de nieuwste ontwerpen.
Praktisch: Nieuwstraat 38 te Goes; toegankelijk van 9.30 tot 17.30 uur.

Friesland

Architecten Gunnar Daan en Cor Kalfsbeek geven te Leeuwarden in een film hun visie op hoe te bouwen in context met de omgeving. Een reis langs diverse locaties waarbij ze elkaar en andermans werk bekijken en bespreken. Voorafgaand aan de film geeft Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn een korte inleiding.
Praktisch: Ruiterskwartier 6 te Leeuwarden; film begint om 13.30 en eindigt om 14.50 uur.

Drenthe

Architectuurpodium Assen CM heeft voor zondag 24 juni in Assen een programma over stadplanning, nieuwe initiatieven en voedsel voor u op het menu gezet. In het pand is een proeftuin in ontwikkeling dat dient als voorbeeld van een stadslandbouwproject. Hiervoor zijn ecologische zaden gebruikt.
Praktisch: Venestraat 88 te Assen; toegankelijk van 13.30 tot 17.30 uur.

Flevoland

 Open huis van Studio Plus Peil aan het water. Kom tijdens de Dag van de Architectuur dit woon-werkhuis in Almere van een architect aan het water bekijken. Ervaar zelf wat licht, lucht en water voor een huis kunnen betekenen. Bekijk hoe een energiezuinig gebouw eruit kan zien. De koffie staat klaar.
Praktisch: Oogsplits 6 te Almere; toegankelijk van 14.30 tot 17.00 uur.

In Almere staat het Homeruskwartier in Almere Poort Centraal. Het stadsdeel staat bekend om de vele vormen van particulier en collectief opdrachtgeverschap. De Gemeente Almere en Architectuurcentrum Casla hebben een gevarieerd programma samengesteld met onder meer rondleidingen, een zelfbouwbrunch, verkoop van nieuwe kavels en de uitreiking van de Architectuurprijs Almere. Zie voor het volledig programma: www.casla.nl.

 

Reageer op dit artikel