nieuws

Winnaars De Prijzen van 2012

Architectuur

Deze week zijn in Amsterdam de Zuiderkerkprijs, de Geurt Brinkgreve Bokaal en de Groene Speld uitgereikt. Deze gingen respectievelijk naar Haveneiland Oost Blok 46c (IJburg), Rembrandtparkgebouw: New Amsterdam Campus en Hotel Ramada in Nieuw-West en Stadstuin Overtoom in Nieuw-West.

Winnaars De Prijzen van 2012

Zuiderkerkprijs

De Zuiderkerkprijs werd voor de vijftiende keer uitgereikt aan het beste woningbouwproject van afgelopen jaar. Het Haveneiland Oost Blok 46c in IJburg is een ontwerp van  Korth Tielens Architecten in opdracht van Ymere. Uit het juryrapport: “Sociale woningbouw heeft zo langzamerhand een imago van schraalheid, mede door het ‘hufterproof’ maken van collectieve ruimten, maar hier wordt overtuigend aangetoond hoe je met eenvoudige middelen veel kwaliteit kunt realiseren. Door het woonblok negentig graden te draaien ontstaat er een nieuw openbaar plein tussen het woongebouw en het tegenoverliggende schoolgebouw. Dit plein is nadrukkelijk opgenomen in het ontwerp.”

 Zuiderkerkprijs
Het Haveneiland Oost Blok 46c in IJburg is een ontwerp van Korth Tielens Architecten in opdracht van Ymere.

Geurt Brinkgreve Bokaal

Deze prijs voor het voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande (woning)voorraad van Amsterdam is gewonnen door ZZDP Architecten voor het Rembrandtparkgebouw: New Amsterdam Campus en Hotel Ramada in Nieuw-West, een opdracht van ProNam Aurora.

In haar rapport prijst de jury het lef van de opdrachtgever en de huurders: “Het Rembrandtparkgebouw is een complex dat zonder het lef van de opdrachtgever waarschijnlijk zou zijn gesloopt. De initiatiefnemer en de gebruikers hebben de potentie van dit gebouw erkend. Daarom is dit gebouw met de New Amsterdam Campus en Hotel Ramada de winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2012.”  De architecten werden door de jury apart geprezen “De ingrepen aan aan vormgeving en architectuur zijn beperkt maar dat wat gedaan is oogt goed.”

 Ramada_2

Winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal is ZZDP Architecten met het Rembrandtparkgebouw: New Amsterdam Campus en Hotel Ramada in Nieuw-West, een opdracht van ProNam Aurora.

Groene Speld

De Groene Speld is een stimuleringsprijs voor een persoon, groep of instantie die aantoonbaar uitmuntend bezig is met duurzaamheid in de bestaande bouw of nieuwbouw in Amsterdam. Wethouder Maarten van Poelgeest reikte de Groene Speld uit aan Co-Green voor het project Stadstuin Overtoom in Nieuw-West. Co-Green is een initiatief van Eigen Haard, ERA Contour, KOW architecten en Oranje.

 CoGreen 

De Groene Speld ging naar Co-Green voor het project Stadstuin Overtoom in Nieuw-West. Co-Green is een initiatief van Eigen Haard, ERA Contour, KOW architecten en Oranje.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel