nieuws

‘Publieke ruimte in woonwijken onder druk’

Architectuur

Gemeenten in Nederland besteden veel geld aan het verbeteren van hun centrumlocaties. De binnenstad is immers hun visitekaartje en economische motor. Hierdoor blijft echter weinig geld over voor pleinen en parken in gewone woonwijken, zo stelt Platform 31.

‘Publieke ruimte in woonwijken onder druk’

Daardoor komt de leefbaarheid onder druk te staan. Voor deze wijken is daarom een nieuwe strategie nodig.

Platform31 onderzocht hoe de gewone publieke ruimte in een tijd van economische schaarste kan verbeteren. Dat blijkt snel, slim en goedkoop te kunnen, vaak met relatief eenvoudige ingrepen. De oplossing ligt in kleinschalige, doelgerichte interventies met een grote inbreng van bewoners.

Aansprekende voorbeelden zijn te vinden in de Rotterdamse luchtsingel, de opgeknapte plantsoenen in De Kleine Wereld in Amsterdam-Noord, het bos dat de bewoners van De Hoekwierde in Almere zelf beheren, een opgeknapte oude boomgaard in Apeldoorn en de eigen ’landschapsarchitectuur’ van de bewoners van Schoonenburg in Ede.

Publicatie

De digitale SEV | Platform31-publicatie ‘Nieuwe perspectieven voor publieke ruimten’, richt zich op deze nieuwe oplossingen en strategieën. Het is een handleiding voor bestuurders, professionals en bewoners die betrokken zijn bij het ontwerpen en beheren van gewone publieke ruimten in woonwijken. De publicatie werd mede geschreven door Atelier Kempe Thill en is gratis te downloaden.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel