nieuws

Pioneer moderne architectuur overleden

Architectuur

In Rio de Janeiro is de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer op 104-jarige leeftijd overleden.

Pioneer moderne architectuur overleden

De op 15 december 1907 geboren Niemeyer geldt als pionier van de moderne architectuur. In de jaren 40, 50 en 60 maakte hij opzienbarende gebouwen, die soms meer op enorme beeldhouwwerken leken. Zijn belangrijkste leermeester was de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, een functionalist.

Brasília: Catedral Metropolitana
Brasília: Catedral Metropolitana

Brasilia

Niemeyers naam is voorgoed verbonden aan de futuristische nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasilia, waarvoor hij tientallen belangrijke gebouwen ontwierp. Een van de hoogtepunten is de kathedraal van Brasilia. Hij was een van de eersten die werkten met gewapend beton, maar hij wist er weelderige vormen mee te maken.

Andere beroemde gebouwen van Niemeyer zijn de Sambadrome in Rio de Janeiro (waar de jaarlijkse carnavalparade wordt gehouden), het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York en het MAC, het museum voor moderne kunst in Niterói (een voorstad van Rio de Janeiro). Dat museum ontwierp hij in 1996, toen hij al 89 was.

Parijs

Tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985 woonde de communist Niemeyer in Parijs. Van daaruit leidde hij allerlei bouwprojecten in andere landen.

 Cultureel Centrum Asturias, Spanje door Oscar Niemeyer
Na terugkeer in Brazilië volgde een nieuwe creatieve periode, waarin hij onder meer het ontwerp maakte van het Cultureel Centrum in Asturias (ESP).

Reactie

Hugo de Clercq van Faro Architecten:
“Vanochtend was op de radio dat Oscar Niemeyer is overleden, op de leeftijd van 104. Frank Lloyd Wright, die andere grote architect uit de nieuwe wereld, zal hem opwachten.”

 

Reageer op dit artikel