nieuws

Outlet Center Bleizo van de baan

Architectuur

Provinciale Staten van Zuid-Holland (PS) hebben het voorstel verworpen om het Factory Outlet Center Bleizo (FOC) ruimtelijk mogelijk te maken. Dat lijkt het einde te bezegelen van 20.000 m2 nieuwe winkelruimte in Lansingerland/Zoetermeer buiten het bestaande kernwinkelgebied, aldus Gedeputeerde Staten.

Outlet Center Bleizo van de baan

 

Gedeputeerde Govert Veldhuijzen verdedigde het besluit van GS om de komst van het FOC vast te leggen in de Provinciale Structuurvisie. Volgens hem bood het voorstel voldoende waarborgen voor een hoogwaardig segment, zodat het centrum zich kan onderscheiden van de bestaande detailhandel. Een meerderheid in de Staten had daar onvoldoende vertrouwen in. Ook vreesde een aantal fracties voor het voortbestaan van veel detaillisten in de omgeving. Alleen de VVD, PVV en D66 steunden het GS-voorstel.

De Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bleizo en de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer zeggen in een reactie ‘zeer teleurgesteld’ te zijn over het besluit om de komst van het outlet center ‘te blokkeren’. ‘Onbegrijpelijk en onverstandig’, aldus Bé Emmens, voorzitter van het dagelijks bestuur van Bleizo. ‘De stimulans die een Outlet Center heeft voor de economie en werkgelegenheid kan de regio ontzettend goed gebruiken. De GR Bleizo gaat nu op zoek naar een andere invulling voor deze unieke locatie.’

Nu het FOC van de baan is, wordt de ontwikkeling van andere Bleizo-projecten een stuk gecompliceerder. Er zouden ook een nieuw NS-station, een halte van Randstadrail, sportcentrum TranSportium en attractiepark Adventure World moeten komen. De initiatiefnemers van TranSportium – Dura Vermeer, Siemens en Royal HaskoningDHV – waarschuwden vorige maand al dat deze ontwikkelingen zonder outlet center op de tocht komen te staan. Zonder outlet geen OV-knooppunt en zonder OV geen sportcentrum, stelden ze.

Bron: Vastgoedmarkt

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel