nieuws

Innoveren in dienst van licht

Architectuur

Ondanks de experimenten met allerlei materialen, is geblazen glas een rode draad in de collectie van het Venetiaanse verlichtingsmerk Foscarini. Met de recente introductie van de lamp Doll, een ontwerp van Ionna Vautrin, continueert het merk een traditie. In het decembernummer van de Architect beschrijft Marit Overbeek in een bedrijfsprofiel hoe Foscarini uitblinkt in innovaties, maar de roots nooit vergeet.

Innoveren in dienst van licht

Voortbordurend op het succes van de Binic, een klein kunststof tafelarmatuur van Ionna Vautrin, lanceerde Foscarini onlangs de Doll. Deze kleine tafellamp van dezelfde ontwerper bestaat uit een mondgeblazen witte kap en een kunststof romp. Het glas verspreidt een zacht en diffuus schijnsel en de romp kan in allerlei kleuren worden uitgevoerd.

Vriendelijke huisgenoot

Het idee is door Vautrin afgekeken van oude olielampen, die je mee kan nemen door het huis. Op zoek naar een vriendelijker vorm stuitte zij op de Japanse Kokeshi-pop, ambachtelijke houten speeltjes met een klein lijf en gigantisch hoofd. Dit silhouet maakt van Doll een vriendelijke, betaalbare ‘huisgenoot’, die flexibel is in gebruik.

Nu in interieurdesign de populariteit van industriële massaproductie tanende is, ten faveure van ambachtelijk gemaakte producten, zet Foscarini zijn roots in het glasblazen slim in. Met Doll wordt het erfgoed van het Venetiaanse verlichtingsmerk vermarkt in een betaalbaar product voor een internationale doelgroep, dat de reflectieve kwaliteiten van glas combineert met lichtgewicht en te customizen kunststof.

Lees verder over hoe Foscarini zich een betrokken innovator toont in de interieurwereld in het decembernummer van de Architect.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel