nieuws

Heropening Brabantse musea

Architectuur

Op vrijdag 24 mei 2013 vindt de officiële heropening plaats van het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s‑Hertogenbosch. Zaterdag 25 mei 2013 openen beide musea hun deuren voor het publiek. De opening is het sluitstuk van de samenwerking van de provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s‑Hertogenbosch en beide musea. Samen realiseerden zij het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch, in het hart van het historische stadscentrum.

Heropening Brabantse musea

De afgelopen twee jaar werd het Noordbrabants Museum gerenoveerd en uitgebreid. Het Stedelijk Museum ’s‑Hertogenbosch kreeg een compleet nieuw gebouw. De musea werken op de nieuwe locatie samen. Zo worden bijvoorbeeld de tuinen, het restaurant en de bibliotheek gedeeld en ook achter de schermen wordt intensief samengewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van faciliteiten.

Stedelijk Museum Den Bosch
Zicht vanuit Paleistuin op Stedelijk Museum ’s‑Hertogenbosch (links) en Noordbrabants Museum (rechts). Fotograaf: Joep Jacobs

Om de monumentale binnentuin worden de historische en moderne gebouwen van het Noordbrabants Museum via een glazen gang verbonden met de nieuwbouw van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Deze centrale gang verbindt de ingang van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch aan De Mortel en de ingang van het Noordbrabants Museum aan de Verwersstraat. Iedereen kan tijdens openingsuren zonder kaartje binnenlopen en genieten van de architectuur, een kop koffie drinken, de museumwinkel bezoeken of een wandeling in de binnentuin maken.

Noordbrabantsmuseum

Nieuwe tentoonstellingszaal Noordbrabants Museum. Fotograaf: Joep Jacobs

In 2005 sloegen de provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch de handen ineen om te komen tot het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch. Bierman Henket architecten ontwierp de plannen voor de renovatie, uitbreiding en nieuwbouw. De werkzaamheden startten in 2010. Het Museumkwartier is gerealiseerd met een minimale vertraging en binnen het vooraf vastgestelde budget: 29,5 miljoen van de provincie, 17,5 miljoen van de gemeente. Daarnaast dragen particulieren, bedrijven en fondsen ruim 5 miljoen euro bij aan de inrichting van de beide musea, die momenteel in volle gang is.

Gezamenlijk bieden de musea een veelzijdig aanbod van kunst en cultuur in Zuid-Nederland: van archeologie, cultuurhistorie, oude en moderne meesters tot hedendaagse kunst en design. Met ruim 5000 vierkante meter tentoonstellingsruimte, een museumwinkel, horeca en een bibliotheek behoort het Museumkwartier tot de grote musea van Nederland.

Het Noordbrabants Museum richt zich op kunst en erfgoed van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Het Stedelijk Museum ’s‑Hertogenbosch toont hedendaagse beeldende kunst en design.

Reageer op dit artikel