nieuws

25 bouwplannen in regio Amsterdam krijgen voorrang

Architectuur

Om de woningbouw in de regio uit het slop te trekken, hebben de gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties in de regio Amsterdam 25 projecten geselecteerd die voorrang moeten krijgen. In Amsterdam gaat het bijvoorbeeld om de Zuidas, Overhoeks, de Houthaven en de Ringzone aan de westkant van de stad.

25 bouwplannen in regio Amsterdam krijgen voorrang

Hoewel veel woningen in de regio te koop staan, is de behoefte aan nieuwe woningen in Amsterdam en omstreken de komende jaren aanzienlijk. Op langere termijn is het woningtekort zelfs dramatisch te noemen, aldus de Zaanse wethouder Robert Linnekamp, in de Stadsregio verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening.

Nu zijn er juist te veel nieuwbouwplannen, die niet van de grond komen omdat bij de voorverkoop onvoldoende woningen zijn verkocht. ‘Er is te veel aanbod, dat bovendien niet goed bij de markt aansluit. Door projecten beter op elkaar af te stemmen en ons op een beperkt aantal te concentreren hopen we dat we grote woningbouwprojecten alsnog kunnen realiseren.’

De gemeenten binnen de Stadsregio Amsterdam en Almere hebben met marktpartijen en corporaties afgesproken zo de kans te vergroten dat 25 geselecteerde projecten vóór 2015 doorgaan. Dat kan volgens Linnekamp betekenen dat ontwikkelaars hun prijzen moeten laten zakken of dat gemeenten minder voor de grond moeten vragen.

Bron: Het Parool

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel