nieuws

Veghel krijgt cultuurcluster

Architectuur

De Veghelse gemeenteraad heeft ingestemd met de eerste fase van de herontwikkeling door de Architekten Cie. van het CHV-terrein tot kunst- en cultuurcluster. Hieronder vallen het jeugd- en jongerencentrum en MiK, Pieter Brueghel, Plein 23 en de Compagnie. De raad stemde met een ruime meerderheid voor.

Veghel krijgt cultuurcluster

De oude veevoederfabrieken van de CHV vormen het decor voor het nieuwe kunst- en cultuurcluster van Veghel. In de bestaande panden komen een theater, een jongerencentrum, een expositieruimte, een gemeenschapshuis, kunst-, dans en muziekeducatie en een grand café. 

Organisatie

De lange tunnelvormige fabriekshallen zijn gericht op de laad- en losplekken aan de haven. De lineaire kwaliteit van de historische productielijnen wordt behouden door de gesloten functies als langgerekte volumes los in het gebouw te plaatsen. Zicht over meer dan 80 meter is geen uitzondering in het pand.

 Impressie Cultuurcluster Veghel - de Architekten Cie. 

Een watervaltrap ontsluit de hoger in het complex gelegen zalen. Deze vier meter brede trap is als een los meubel in de tussenruimte van twee gebouwen geplaatst. De trap begeleidt de bezoeker naar de kleine theaterzaal en de danszalen. 

Foodcluster

Het kunst- en cultuurcluster wordt nauw verweven met het nabijgelegen foodcluster. Deze maakt gebruik van de aanloop, de uitstraling en de functies (waaronder de theaterzaal) van de cultuurcluster.

De clusters zijn als twee L-vormen georganiseerd. Samen omsluiten ze de belangrijkste ruimte van het complex: de Koekbouw. De kathedraalachtige ruimte blijft onaangetast en wordt als evenementenhal ingezet voor allerlei functies. Grote popconcerten, expositieruimte, markthal, grootschalige presentatieruimte en congressen zorgen voor een continue beleving van deze centrale plek.

de Architekten Cie.

de Architekten Cie. is al sedert de beginfase betrokken bij de ontwikkeling van het CHV terrein. Pi de Bruijn werd destijds uitgenodigd door de eigenaar van het perceel, bouwbedrijf van der Ven uit Veghel om het masterplan te ontwerpen.

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel