nieuws

Uitslag Architectuurprijs Achterhoek 2012

Architectuur

Aula Willibrordgebouw van het Ludger College in Doetinchem door Anet Schurink van GSG architecten in Apeldoorn is de winnaar van de Achitectuurprijs Achterhoek. De publieksprijs ging naar Gods Loftstory in Haarlo, een ontwerp van Ronald Olthof (LKSVDD architecten in Hengelo-O.

Uitslag Architectuurprijs Achterhoek 2012

 

Vakprijs

De onderbouw van het St.-Ludgercollege, het winnende project van GSG architecten in Apeldoorn is gehuisvest in de dislocatie het Willibrordgebouw.  De renovatie en de nieuwbouw zijn nodig voor om de groei van het aantal leerlingen op te kunnen vangen. Er is besloten het naastgelegen kantoorgebouw (Zozijngebouw) aan te kopen en deze geschikt te maken voor onderwijs.

 Aula Achterhoekprijs 2012 

De winnaar heeft een plan gemaakt waarbij de school en het Zozijngebouw door middel van een nieuw te bouwen aula met elkaar worden verbonden. De hoogteverschillen in de vloer van de aula sluiten aan op de verschillende niveaus van de gebouwen en op het hoogteverschil in het terrein.

Publieksprijs

God’s Loftstory van Ronald Olthof van LKSVDD architecten is een voormalig Nederlands Hervormde kerk, dat is verbouwd tot een loftwoning. Uitgangspunt voor het ontwerp vormde de aanwezige de karakteristieke voorgevel, de klokkentoren met uurwerk, het volume, de beeldbepalende ligging aan de rand van het dorp en kenmerkende details als de houten kapconstructie, de oude paneeldeuren en de toogramen met glas-in-lood.

 Gods Loft Achterhoekprijs 2012 

Bouwkundig toevoegingen zijn de entresol als ontspanningsruimte (bank, bedstee en badeiland) en de multifunctionele “stairway to have fun” (trap, roomdivider, kast, inbouwkeuken, akoestisch element en expositiewand). De woning heeft een schommel ‘swinging sister’, de ‘Kroonluchter’ (geïnspireerd op het oorspronkelijke kerkorgel), de ‘hemelpoort’ geflankeerd door een muur van beschermengelen, de ‘stairway to have fun, de ‘holy shit’ op het toilet, de vogelhuisjes met lamp voor de vreemde vogels die het licht hebben gezien en de houten “verloren schapen” in de tuin.

 

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel