nieuws

Passiefrenovatie vraagt oog voor detail

Architectuur

Voor de komende jaren ligt er een grote opgave klaar: het renoveren en verduurzamen van bestaande woongebouwen. In zijn meest extreme vorm spreken we hier van passiefrenovatie. In het novembernummer van de Architect bespreekt Tseard Zoethout drie soorten gebouwen die door drie verschillende bureaus onder handen zijn genomen.

Passiefrenovatie vraagt oog voor detail

Een woning die volgens passief-eisen is gerenoveerd, mag een maximale warmtevraag hebben van 25 kWh per vierkante meter. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van een haarföhn. Met gebalanceerde ventilatie kan passiefrenovatie toch een gezond binnenklimaat opleveren en dankzij de steeds grotere variëteit aan betaalbare materialen met passiefkeur kunnen architectenbureaus nieuwe uitdrukkingsvormen vinden.

Passiefrenovatie in de huursector

Passiefhuizen zijn niet langer aan kapitaalkrachtige particulieren voorbehouden maar vinden hun weg steeds meer in de renovatieprojecten in de huursector. Zo zorgde Andries Laane voor de passiefrenovatie van de dertiger-jaren woningen in de Binnengasthuizen in Zwolle, terwijl het Groningse architectenbureau KAW de Veilige Veste, het voormalige politiebureau in Leeuwarden, omtoverde in een passief-opvangcentrum. Licht, lucht en ruimte, bij uitstek kenmerken van de Nederlandse woningbouw, spelen een grote rol bij de laatste twee passiefrenovatieprojecten die worden besproken: zestien appartementen aan de Magnolia- en Acaciastraat te Nieuwkuijk, die thermisch zo lek waren als een mandje.

  

Voor sociale renovatieprojecten zal het passiefbouwprincipe steeds belangrijker worden en wellicht uitgroeien tot de nieuwe standaard. Daar ligt volgens Zoethout een uitdaging voor architecten met oog voor leefbaarheid en detail.

  

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel