nieuws

Op zoek naar de koeienstal van de toekomst

Architectuur

Mei Architecten, Studio Makkink & Bey, FBW Architecten, de vylder vinck taillieu, Back McMaster en Frank Havermans hebben voor de provincie Utrecht duurzame en tegelijkertijd ook qua vormgeving bijzondere veestallen ontworpen. De resultaten van het project Innovatieve Veestallen bieden een vernieuwende blik op het platteland van de toekomst.

Op zoek naar de koeienstal van de toekomst

In de verschillende visies op de rundveestal van de toekomst valt de openheid van de gebouwen op. Land schapsarchitect en tot voor kort rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes stelt bij het project vast dat de varkenshouderij de fout heeft gemaakt “dat alles naar binnen ging, uit het zicht van het publiek. Dat heeft het imago van de sector geen goed gedaan. De rundveehouders zouden niet dezelfde fout moeten maken.”

Zo heeft Robert Winkel van Mei Architecten voor de open zijwanden van zijn ontwerp gordijnen bedacht, die de stal bij extreem weer afsluiten. Studio Makkink & Bey komt voor zijn vrijloopstal uit op windbrekers die het vee bij slecht weer moeten beschermen. En de ‘Vrolijke Koeientuin’ krijgt van FBW Architecten zijgevels van gaas, die volledig kunnen openklappen. Ze vormen dan een luifel die functioneert als zonwering.

 Havermans

Hergebruik

Het ontwerp van deze kleurrijke stal, een lichte en open staalconstructie, is gebaseerd op het hergebruik van bestaande materialen zoals boeren dat doen op hun erf. Daarom is voor de vaste geveldelen gekozen voor gerecyclede trespa-platen. Die bestaan voor 80 procent uit hout en zijn in alle kleuren verkrijgbaar. De architect stelt dat het materiaal veel in de woningbouw wordt gebruikt, maar nauwelijks wordt hergebruikt. “Het leent zich daar echter goed voor, omdat het weinig onderhoud vergt en lang meegaat.”

Kunstenaar Frank Havermans kiest met zijn ontwerp, een nieuwe kap over de oude stallen heen gebouwd, voor een zachte overgang tussen boerderij en omgeving. “Staal en beton worden van buitenaf aangevoerd en vervolgens in een standaard vorm tot stal gebouwd, waardoor boerderijen er uit gaan zien als bedrijventerreinen. Met het landschap waarin de stal terechtkomt heeft het allemaal weinig te maken.”  Havermans vindt dit jammer. “De boederij zou ook een brug kunnen zijn tussen landschap en publiek, tussen mens en natuur in plaats van harde, gesloten vormen in het landschap.” Voor zijn overkapping liet hij zich inspireren door klassieke gebintconstructies en de vorm van een hooimijt. De ontwerper gebruikt materialen als hout en cortenstaal.

Luchtcirculatie

In het ontwerp van architecten de vylder vinck taillieu valt het dak op: een sheddak in verschillende richtingen voor een goede luchtcirculatie. De dakbedekking is groen: golfplaat met daarop sedum.

Hoewel alle ontwerpen zijn gemaakt aan de hand van concrete nieuwbouwplannen van boeren, is er niet één gerealiseerd. Voor individuele boeren is het nagenoeg onmogelijk dure innovaties te realiseren. Wel hebben stallenbouwers belangstelling getoond voor het ontwerp voor een overkapping van houtskeletbouw va n het Belgische bureau Back McMaster. De bouwers krijgen vooral uit Frankijk veel aanvragen voor stallen.

Meer informatie

Bron: Cobouw

 

 

Reageer op dit artikel