nieuws

Nijmegen omarmt de Waal

Architectuur

In 2016 zal de gemeente Nijmegen de Waal letterlijk omarmen. Dan ligt middenin de stad en middenin de rivier een eiland met woningen, winkels en horeca. Het stadseiland ontstaat door het aanleggen van een nevengeul voor de drukstbevaren rivier van Europa. Rijkswaterstaat start binnenkort met de graafwerkzaamheden voor dit grootste waterveiligheidsproject van Europa, dat ruim 370 miljoen euro gaat kosten.

Nijmegen omarmt de Waal

Het stadseiland bij Nijmegen is het laatste project van Ruimte voor de Rivier, het 2,3 miljard euro kostende pakket aan maatregelen om Nederland te beschermen tegen extreem hoogwater in de grote rivieren. Rijkswaterstaat en de gemeente lieten de plannen vrijdagmorgen zien.

 

De Waal is bij Nijmegen door een bocht erg smal. Door onder andere meer en zwaardere regenval in het stroomgebied van de grote rivieren loopt de regio steeds meer risico bij extreem hoogwater. Overstromingen zoals recent in New York en Rome zijn niet denkbeeldig, zei programmadirecteur Ingwer de Boer van Rijkswaterstaat vrijdag.

Via de te graven nevengeul, die de bocht afsnijdt, krijgt het rivierwater veel meer ruimte, terwijl de stad toch door kan groeien. Er wordt gebouwd aan een nieuwe stadsbrug over de Waal, die volgend jaar klaar moet zijn. Het eiland krijgt nog eens drie bruggen over de nevengeul.

Voor het project bestaat grote internationale belangstelling. Rijkswaterstaat ontvangt maandag waterbouwers uit onder andere Australië, Korea, Vietnam en de Verenigde Staten om de plannen te bekijken. Het Nijmeegse stadseiland maakt ook deel uit van een Europees programma, waarin vijf landen samenwerken.

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel