nieuws

MVRDV ontwerpt verticale stad voor Jakarta

Architectuur

MVRDV maakte samen met The Jerde Partnership en Arup een ontwerp voor een verticale stad als inzending voor een prijsvraag van Wijaya Karya – Benhil Property. Peruri 88, zoals het ontwerp heet, bestaat uit een verticale stad dat de vraag om meer publiek groen met de behoefte aan verdichting combineert.

MVRDV ontwerpt verticale stad voor Jakarta

 

 

 

 

Het project is in vier delen gesplitst: de parkeerkelders, commercie, de ‘mid-rise’ en de ‘high-rise’. Onder de grond komen vier parkeerlagen en twee verdiepingen retail die rond een verdiept centraal plein liggen dat daglicht toelaat en toegang tot bovengelegen verdiepingen mogelijk maakt.

Op de eerste acht verdiepingen bovengronds komen de commerciele ruimtes met retail en entertainment. Het bevat een spiraalvormig winkelcentrum en het gekantelde volume van het imax theater met op het dak een panoramisch openluchttheater.

Mid-Rise

De ‘mid-rise’ van de achtste tot de 44ste verdieping is een verzameling woon- en kantoorblokken die volgens uitzicht en natuurlijke ventilatie zijn gearrangeerd. De weelderige dakparken zijn toegankelijk vanuit de hoger gelegen volumes.

Jakarta 

High-Rise

De hoogbouw, een luxe hotel vanaf de 44ste verdieping tot de 88ste verdieping staat op een platform met park, zwembad en het huwelijkshuis. Op de bovenste twee verdiepingen komen een panoramisch restaurant en een uitzichtplatform.

Het project bevat diverse woon en kantoortypes, van grote kantoren tot woon-werk units, van lofts tot herenhuizen, van rijtjeshuizen tot patioappartementen. Bij elk van deze gestapelde stadsblokken hoort een dakpark met diverse speeltuinen, restaurants, bars, fitness- en wellness centra en zwembaden. De hoge bomen in de parken zorgen voor extra schaduw terwijl de hoogte van de decks zorgt voor een verkoelend briesje. Het resultaat is een verticale jungle die hoog boven Jakarta de rijke ecologie van Indonesië weerspiegelt.

Volgens Winy Maas van MVRDV is Vertical Jakarta “een nieuwe, dichtere, sociale en groene mini-stad, een monument voor de ontwikkeling van Jakarta, letterlijk uit het stedelijke weefsel getrokken.”

Partners

Het commerciële podium is mede ontworpen door retail-specialist The Jerde Partnership. Meest in het oog springend is het centrale plein dat overschaduwd wordt door de blokken van de mid-rise en een stedelijk podium vormt met een veelvoud aan tuinen, vijvers, restaurants en roltrappen naar de hoger gelegen parken. Ingenieursbureau Arup heeft de efficiënte en financieel haalbare constructie ontworpen.

Binnenkort beslist de jury over het project. 

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel