nieuws

LIAG wint in Shanghai

Architectuur

Het Haagse LIAG architecten en bouwadviseurs is met het ontwerp voor de Jiuhua Road Kindergarten in Shanghai eerste geworden. Het nieuwe, bont gekleurde gebouw krijgt de vorm van een vlinder dat rond een open publieke ruimte ligt .

LIAG wint in Shanghai

 

 

 

Het centrale plein verbindt het gebouw van de begane grond tot de speeltuin op het dak. Het werkt niet alleen als een verbindend circulatie-element, maar ook als interactieve bijeenkomstruimte verbonden met de klaslokalen op alle niveaus. De andere functionele ruimten zijn rondom dit centrum gegroepeerd. De omliggende kleurrijke klaslokalen met alle benodigde faciliteiten, zoals keuken, slaapgedeelte en toiletten, bieden privacy aan een kleinere groep kinderen in verschillende leeftijden.

De school krijgt 15 kleuterklaslokalen en heeft een aantal verschillende buitenspeeltuinen. Het hele gebouw is ontworpen als een dubbele gevel. De buitengevel is opgebouwd uit gekleurde, geperforeerde metalen platen, die daglicht in het gebouw laten en ook interessante visuele effecten van licht en schaduw geven. De kleur van de buitengevel vertegenwoordigt de kenmerken van kinderen, geleidelijk veranderen, zoals de kleuren in een regenboog. Het kleurenschema begint en eindigt bij de hoofdingang, die als een herkenbaar punt voor de bezoekers wit wordt gehouden.

Het project is een samenwerkingsverband tussen LIAG, Baosha Architecten, en DOT Architecten, waarbij LIAG verantwoordelijk is voor de competitie en conceptuele ontwerpfase.

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels