nieuws

Houtinnovatieprijs voor parametrische klimwand ONL

Architectuur

ONL (Oosterhuis_Lénard ) heeft de Houtinnovatieprijs gewonnen. Het bureau heeft in samenwerking met Mountain Network en ARCADIS een parametrisch ontwerpsysteem ontwikkeld dat constructieve en numerieke technieken samenbrengt. Hierdoor kunnen snel en efficiënt, complexe vouwschalen in wilde vorm worden gecreëerd. De jury ziet brede toepassingsmogelijkheden voor hout dat is verwerkt volgens dit systeem.

Houtinnovatieprijs voor parametrische klimwand ONL

 ONL past het systeem op dit moment toe bij klimwanden. Met het ontwerp- en productiesysteem zijn vrij gevormde, volledig zelfdragende schaalconstructies in hout te maken. Het systeem is volledig geautomatiseerd waardoor rekening gehouden kan worden met problematische richtingsveranderingen van de krachten die ontstaan bij contactvlakken en knooppunten in complexe vrije geometrie. De constructie wordt zodanig ontworpen dat er geen onnodige contactvlakken ontstaan. Dit maakt ook complexe systemen eenvoudig uitvoerbaar.

Secundaire constructies overbodig

Door de optimalisatiemogelijkheden kunnen grote overspanningen en grote overhangen worden gerealiseerd. Doordat elk element direct onderdeel is van de constructie zijn secundaire constructies overbodig. Dit biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden voor architectonisch ontwerp met houtconstructies in een beperkte tijd en met een beperkt budget.

Bredere toepassingsmogelijkheden

Juryvoorzitter Jos Lichtenberg: “De jury ziet door gebruik van dit systeem bredere toepassingsmogelijkheden van hout in een heel nieuwe vorm. Door het gebruik van engineered wood products als kruislaaghout (CLT) zou deze vorm van ontwerpen mogelijk een vlucht kunnen nemen in de buitenruimte.”

Slechts tien inzendingen

De Houtinnovatieprijs wordt voor de zevende keer toegekend door Centrum Hout. De prijs kende dit jaar slechts tien inzendingen. Dat doet niets af aan de kwaliteit van de winnende inzending. De jury is erg onder de indruk van het innovatiegehalte van de klimwand van ONL. Daarnaast heeft zij bij de beoordeling gekeken naar de relevantie van het innovatiegehalte voor de positie van hout in de bouw, acceptatie door de markt, het economische perspectief en milieuaspecten.

  Reageren? mail de Redactie Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel