nieuws

Hans van Heeswijk ontwerpt museum Hans Melchers

Architectuur

Hans Melchers, eigenaar van de Nederlandse schilderijen uit de DS Art collectie, heeft Hans van Heeswijk architecten opdracht gegeven het nieuwe museum voor realistische kunst te ontwerpen.

Hans van Heeswijk ontwerpt museum Hans Melchers

 

 

Het museum komt in het huidige gemeentehuis van Gorssel, dat eind 2012 vrij komt. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gemeentehuis van Gorssel blijft intact. De later aangebouwde delen worden in het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving.

Nieuwbouw

Het gemeentehuis ondergaat een transformatie door nieuwe museumzalen die achter het voormalige gemeentehuis worden gerealiseerd. In het bestaande monumentale deel zijn de museumbrasserie en het auditorium gepland. Voor de buitenkant worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuursteen en glas.

Paviljoen

Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving waarin het komt te staan. Naast het tentoonstellen van de vaste collectie biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities. Op de begane grond zijn een ruime entree met museumwinkel, vier museumzalen en een museumbrasserie gepland. Op de verdieping komen drie museumzalen, kantoren en een klein auditorium.

Museumconcept

Hans Melchers kocht ruim 1.000 Nederlandse kunstwerken van de ongeveer 1.240 werken uit de toenmalige DS Art collectie. In het museum zal werk tentoongesteld worden van zowel de magisch realisten en hun tijdgenoten (Pyke Koch, Charley Toorop en Wim Schumacher) alsook naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Er zijn ideeën voor onder meer een museumwinkel, een museumbrasserie, een kinderatelier voor cultuureducatie en een ruimte met een goede akoestiek voor het houden van kleine concerten. Er zal worden samengewerkt met andere Nederlandse musea.

Het museum komt aan de Hoofdstraat in het Gelderse Gorssel. De bouw zal in het voorjaar van 2013 van start gaan en het museum opent naar verwachting in het voorjaar van 2015.

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel