nieuws

Eerste plaats voor TomDavid in Casablanca

Architectuur

Het Rotterdamse bureau TomDavid Architecten heeft de eerste prijs gewonnen in de architectuur competitie Casablanca [AC-CA]. Het bureau ontwierp een duurzaam en schaduwrijk marktplein.

Eerste plaats voor TomDavid in Casablanca

 

 

De opgave was om een overkapping te ontwerpen voor een plein in het hart van de stad, waar legale en illegale marktkoopmannen hun waren verkopen. Deze plek wordt gekenmerkt door hitte, vervuiling en verval.

Koelte door verdamping

TomDavid zocht naar een manier om het comfort op het marktplein te verbeteren, zonder de bestaande economische structuren te ontkennen. Het bureau ontwierp een artificeel bladerdak, dat regenwater opvangt en de hitte van de zon gebruikt voor een eeuwenoud verdampingsprincipe waardoor onder het dak een aangename koelte ontstaat. Het opgevangen regenwater wordt tevens gebruikt voor reiniging van het plein en om de toiletten door te spoelen.

Drie gaten in de marktvloer, met hieronder containers voor gescheiden afval, maken het schoonhouden van de marktvloer tot een koud kunstje. Het ontwerp refereert aan de moderne plaatselijke architectuur uit de jaren vijftig, maar met vrouwelijke rondingen als knipoog naar de dominante machocultuur.

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel