nieuws

West8 wint in Helsinki

Architectuur

De samenwerking tussen West 8 en Speirs + Major | Designers working with light is de winnaar van het Verlichting Master Plan voor de toekomstige stedelijke uitbreiding Kruunuvuorenranta in Helsinki. De inzending Luonnon Lyhdyt ‘Natuurlijke Lantaarns’ deelt de eerste prijs met ‘Into the Light’ van Team Bartenbach.

West8 wint in Helsinki

Op de locatie van een voormalige oliehaven wordt een nieuwe woonwijk bestaande uit 10.000 woningen en voorzieningen gerealiseerd. Het Verlichting Master Plan heeft tot doel richting te geven aan de stedelijke ontwikkeling van Kruunuvuorenranta. Naast de ontwikkeling van een functioneel verlichtingsplan moet er ook een aantrekkelijk nachtlandschap, zichtbaar in de wijde omtrek komen.

Het voorgestelde Master Plan benut de natuurlijke kwaliteiten van het gebied waaraan de wijk haar identiteit zal ontlenen. Zowel het voorgestelde landschapsplan als het verlichtingsplan speelt in op de natuurlijke bronnen: donkerte, gebruik van lokale materialen en besef van lokaal erfgoed.

Het merendeel van de gebruikers dat dagelijks, na het donker, gebruik maakt van de locatie is bewoner, hierdoor is voor een goede leefomgeving kunstmatig licht essentieel. Het wateroppervlak vormt een reflectieve voorgrond, die als het water stroomt een gebroken en geanimeerde reflectie van het verlichte beeld van het waterfront geeft. Dit leidt tot een verdubbeling van het waarneembare licht. Lichtelementen worden daarom minimaal ingezet om op een fijngevoelige manier toegangswegen, monumenten en lantaarnpinnen te belichten.

In het plan van West 8 en Speirs + Major | Designers working with light vormt daglicht de basis. Daglicht gaat over uitgestrekte open ruimtes, is een continu veranderend en vluchtig licht en heeft een relatie met de natuur.  Het wordt door West8 zal benut door middel van strategische materiaalkeuzen. Over de gehele locatie wordt de reflectie van materialen geoptimaliseerd voor de lichtstrategie om het energieverbruik te minimaliseren en een balans te creëren tussen lichtgevende en donkere oppervlakken.

Uit het juryrapport: “Het ontwerp heeft oog voor detail en stelt voor dat licht alleen gebruikt wordt daar waar nodig en in kleine hoeveelheden. Het eindresultaat is een prachtig geheel, met de specifieke kracht de focus te leggen bij de beleving van de bewoner. (…) De details zijn fijngevoelig en vindingrijk.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels