nieuws

Wegkapelletjes ter inspiratie

Architectuur

Soms krijgt een plek een gebouw dat aansluit bij zijn historie. Voorbeeld hiervan is de toekomstige loot aan het verhuuraanbod van Living Architecture. Samen met FAS en kunstenaar Grayson Perry realiseert de organisatie in het kustgebied van Noord-Essex een gebouw dat verwijst naar de traditionele wegkapelletjes en bedevaartplekken in de omgeving.

Wegkapelletjes ter inspiratie

Het ontwerp van Living Architecture, FAS en Grayson Perry doet geen enkele poging om in uiterlijk of met materialen de bestaande gebouwen in het gebied na te bootsten. Het moet een unieke toevoeging worden. Handgemaakte tegels refereren aan het landschap en een eenvoudig zadeldak verwijst naar de agrarische gebouwen en boerderijen.

Het solide schuurvormige huis heeft een reeks van eenvoudige vormen die oplopen naar de ingang en de woonkamer. Elk van deze ruimte is een volume op zich. Het gebouw wordt hoger naarmate je de heuvel afloopt. Het hoogste volume komt op het laagste punt. Het huis krijgt hierdoor twee gezichten, een bescheiden entree met veranda op het zuiden en een grotere, meer formele gevel naar het noorden.

De bezoekers betreden het huis vanuit het zuiden, gaan via een reeks van ruimtes die formeel steeds worden afgesloten met een dubbele hoge woonkamer met houten lambrisering en gekleurde tapijten van Grayson Perry. Boven zijn er twee slaapkamers die uitzicht bieden richting oost en west. De intensivering van de volumes creëert een reeks van in elkaar grijpende ruimtes aan de binnenkant..

Het interieur van het huis bevat een aantal speciaal in opdracht gemaakte kunstwerken van Grayson Perry, waaronder prachtige wandtapijten, potten, decoratieve timmerwerk en mozaïekvloeren.

Living Architecture is een organisatie die woningen van toparchitecten verhuurd aan geïnteresseerden. Vakantiegangers kunnen kiezen uit ontwerpen van MVRDV, NORD, Jarmund/Vigsnæs, David Kohn Architects, Michael & Patty Hopkins, Peter Zumthor en FAT.

Reageer op dit artikel