nieuws

Uitslag 82 voor Eindhoven

Architectuur

Vanavond worden de winnaars gehuldigd van de prijsvraag ’82 voor Eindhoven’. Het Architectuurcentrum Eindhoven deed hierin een oproep voor nieuwe en bestaande ideeën over de publieke ruimte in Eindhoven.

Uitslag 82 voor Eindhoven

 

 

 

Het bleek lastig kiezen uit alle uiteenlopende ideeën. Bij het terugbrengen van de lange lijst. Uiteindelijk, omdat de jury niet een winnaar kon aanwijzen, is besloten een winnaar per categorie te benoemen.

Winnaar 1

In ‘Van Leading in Technology naar….’ is de winnaar de Nano Zoo, ingezonden door Maurer United Architects uit Maastricht. Het ontwerp is volgens de jury prikkelend door de voorgestelde vormentaal en origineel doordat het technologie op de kaart zeg waar Brainportregio in uitblinkt, namelijk elektronenmicroscopie.

Nanozoo

Winnaar 2

De inzending Kanaalstrand van architectenbureau Denkkamer uit Gemert was het enige project dat op de longlist van alle juryleden stond. Zij waardeert bovendien de creativiteit die deze studio aan de dag heeft gelegd met tien inzendingen. Kanaalstrand doet denken aan het succesvolle ‘Paris Plage’ en het eveneens succesvolle, ministrand dat Plan 2 op Strijp-S enkele jaren geleden realiseerde.

Kanaalstrand

Winnaar 3

Studio Maatwerk wint met het project ‘Design in de Wijk’. Het project valt op door zijn creatieve proces (co-creatie met buurtbewoners) dat heeft geresulteerd in aansprekende nieuwe producten.

 Burenbank 

82 voor Eindhoven

Het Architectuurcentrum ontving 82 inzendingen. Hierin kon onderscheid worden gemaakt tussen voorstellen voor de invulling van onherbergzame of verloren ruimtes, variërend van het verzachten van de ruimtes, minder stenig maken en het toevoegen van groen. De jury miste hierin in de gedachten aan een verdienmodel. Het blijft veelal bij losse ingrepen op een specifieke plek.

Een andere ontwikkeling zijn de processen van toe-eigening in combinatie met co-creatie. Onder de inzendingen waren relatief weinig projecten en ideeën (totaal 10) die hiermee zijn of worden opgepakt. Belangrijk vond de jury, zeker voor de houdbaarheid van de projecten. Daarnaast vond de jury de ontwerpvoorstellen voor het stationsgebied niet overtuigend genoeg. Voor het vliegveld is slechts een ludiek idee gelanceerd. Brainport Avenue kreeg genoeg aandacht met enkele projecten die de komende tijd ook worden uitgevoerd of ontwikkeld.

Speciale aandacht was er voor het project Eindhoven Hightech, Design en Dorps. De kracht van dit concept is dat het dit gegeven weet te koppelen aan het grote, economische, verhaal van Brainport. Het voorstel verbindt locale dorpse identiteiten met een gemeenschappelijk ambitie. Opmerkelijk zijn volgens de jury de ideeën voor de binnenstad, met name voor de binnenring.

De jury voor de prijsvraag 82 voor Eindhoven bestond uit Ineke Spapé, lector verkeer en stedenbouw NHTV, directeur SOAB, Breda; Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, Den Haag; Hilde Blank, hoofd afdeling Public Space, Design Academy Eindhoven, directeur BVR, Rotterdam;Jean van Zeeland, SRE programmamanager Brainport Avenue, Eindhoven.

Alle inzendingen zijn in de tentoonstelling 82 voor Eindhoven tot en met 28 oktober te zien in Architectuur Centrum Eindhoven.

Reageer op dit artikel