nieuws

Rijksmuseum: de state-of-the-art in museale klimaatbeheersing

Architectuur

Het vernieuwde Rijksmuseum vertegenwoordigt de state-of-the-art in museale klimaatbeheersing en duurzaamheid. Met een centrale energiecentrale, vier energiekelders, een tunnel met de lengte van de omtrek van een voetbalveld en zestien technische ruimtes, is een indrukwekkende nieuwe infrastructuur onder, om en in het Rijksmuseum gemaakt.

Rijksmuseum: de state-of-the-art in museale klimaatbeheersing

 

Het Rijksmuseum gaat over een aantal maanden weer open na een grootschalige renovatie en verbouwing. Het publiek kan dan weer genieten van de achtduizend pronkstukken van Nederlandse herkomst. Ook het museum zelf is een pronkstuk geworden.

De inzet van Cruz y Ortiz Arquitectos was het herstellen van het oorspronkelijke beeld. Dit had grote ingrepen in het gebouw tot gevolg, zoals het openen van de onderdoorgang naar de zijkanten en het weghalen van vloeren om een beeld van het atrium terug te roepen in de vorm van grote vides. Minder zichtbaar, maar zeker even ingrijpend, zijn de ingrepen ten behoeve van de installaties.

Om de eigen collectie te beschermen en om topstukken uit het buitenland te mogen exposeren, stelt het Rijksmuseum de hoogste eisen aan de luchtkwaliteit.

In het oktobernummer van de Architect onderzoekt raadgevend ingenieur Niek Kunnen (abt) wat er allemaal voor nodig is om het museale klimaat onzichtbaar optimaal te regelen.  

Reageer op dit artikel