nieuws

Prix de Rome vanaf 2013 naar Mondriaan Fonds

Architectuur

In opdracht van de staatssecretaris voor cultuur wordt de organisatie van de Prix de Rome per 1 januari 2013 overgedragen aan het Mondriaan Fonds. De prijs en de organisatie zullen volledig door het Mondriaan Fonds worden gefinancierd.

Prix de Rome vanaf 2013 naar Mondriaan Fonds

 

 

 

 

Daarmee komt een einde aan de periode waarin Nederlands oudste kunstprijs voor beeldende kunst en architectuur werd georganiseerd door de Rijksakademie. Het Mondriaan Fonds neemt de organisatie van de prijs op zich, omdat de prijs aansluit bij één van de belangrijkste doelen van het fonds: talentontwikkeling van beeldend kunstenaars in Nederland. Het Mondriaan Fonds zal de prijs organiseren met de nadruk op het zelfstandige voortbestaan van deze prijs.

Wijzigingen

Om inhoudelijke redenen wijzigt het Mondriaan Fonds de systematiek van de prijs. De belangrijkste wijzigingen luiden:
– De maximum leeftijd wordt verhoogd tot 40 jaar
– Beeldend kunstenaars moeten minimaal 1 jaar werkzaam zijn als beeldend kunstenaar
– Het systeem van open inschrijving wordt vervangen door een systeem waarbij kunstenaars worden voorgedragen door een breed samengestelde groep van 35 scouts die elk twee namen kunnen voordragen. Derden worden ook in de gelegenheid gesteld om via het Mondriaan Fonds namen van eventuele kandidaten voor te dragen aan deze scouts
– Een internationale jury zal begin 2013 uit de voorgedragen kandidaten een shortlist van 4 kunstenaars selecteren. Deze 4 kunstenaars krijgen een werkbudget van € 7.500. Het staat hen vrij om in een eigen atelier of elders aan het werk voor de Prix de Rome te werken. Waar nodig zal het Mondriaan Fonds bemiddelen bij het zoeken naar een tijdelijke werkruimte
– In totaal heeft elke kunstenaar 5 maanden de tijd om nieuw werk te maken waarop hij uiteindelijk door de jury zal worden beoordeeld. Tijdens deze werkperiode wordt elke kunstenaar begeleid door een coach naar keuze
– Het werk wordt getoond in een groepstentoonstelling. Tijdens deze tentoonstelling volgt een tweede juryronde, waarna de winnaar van de Prix de Rome bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode in de American Academy in Rome. Hiermee grijpt het Mondriaan Fonds op actuele wijze terug naar de oorsprong van de prijs

Wat wel blijft is de samenwerking tussen het Mondriaan Fonds de AVRO en met de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Binnenkort worden de namen van de scouts bekend gemaakt. Derden die een kandidaat willen voordragen kunnen dat doen door een korte introductie van de kunstenaar en een motivatie naar het Mondriaan Fonds te sturen.

 

Reageer op dit artikel