nieuws

Nominaties ARC12 – Design bekend

Architectuur

De jury van de ARC12 Designprijs heeft hedenochtend de drie nominaties van deze ontwerpprijs bekend gemaakt. Dat zijn kantoor Carlink in de binnenstad van Amsterdam door Paul Kroese, het meubel Plus 31 door Studio Ralph van der Made en het display systeem Z STEP door Studio Michael Schoner.

Nominaties ARC12 – Design bekend

ARC12 Design is een prijs voor innovatieve ontwerpen die een toegevoegde waarde hebben in de werkomgeving en de publieke ruimte. Deelnemers konden objecten of ruimtelijke oplossingen insturen die een rol spelen in de werkomgeving in de breedste zin van het woord. De prijs is dit jaar voor de eerste maal uitgeschreven door de Architect, in samenwerking met SV interieur.

De jury, bestaande uit Piet Grouls, Juriaan van Meel, Willem van Ast, Richard Hutten en Harm Tilman (secretaris), vroeg zich bij haar beoordeling van de negentien inzendingen af of deze een bredere betekenis hebben voor gebruik, context of techniek. Daarnaast lette de jury op het concept, de uitwerking ervan en toegevoegde waarde van het ontwerp. Ook liet de jury zich verrassen door de inzendingen.

Nominatie: Kantoor Carlink

Paul Kroese

Op een klein vloeroppervlak in een compact kantoor in de Amsterdamse binnenstad is ruimte gevonden voor een grote diversiteit aan functies en activiteiten. Aparte ruimtes voor vergaderen, lunchen en presenteren ontbreken. Het hiermee bespaarde geld is gebruikt om een hoogwaardig interieur tegen lage huisvestingskosten te realiseren.

Een essentieel onderdeel van het ontwerp is een wand waarin alle voorzieningen, opslagruimte en installaties zijn opgenomen. De wand meet 13,3 x 4,0 meter en bestaat uit 59 greeploze panelen. Dankzij deze wand is de kantoorruimte zelf open, overzichtelijk en vrij in te delen. Door middel van gordijnen kan deze ruimte worden aangepast voor de activiteiten waar op dat moment behoefte aan is.

 Carlink

Kantoor Carlink Amsterdam door Paul Kroese (Fotografie Iwan Baan)

Nominatie: Plus31

Studio Ralph van der Made

Plus31 is een experimenteel meubel dat uitdagend en verrassend tegelijk is. Het is ontstaan vanuit een andere visie op de functie die schuifdeuren in meubels spelen. Ze daagt de gebruikers uit te reageren en deel te nemen aan de expressie ervan. Vorm, materiaal, licht en transparantie spelen hierbij een grote rol. De kast is gemaakt van eiken, de deuren en schijven van akrylaat en aluminium.

Plus 31

Plus31 door StudioRalphvandermade

Nominatie: Z Step

Michael Schoner

De Z STEP is een display systeem dat is gemaakt van metaal en dat is gebaseerd op treden van 33x33x33 cm. De treden kunnen op verschillende manieren worden gestapeld en samengevoegd. Op deze manier ontstaan verschillende ruimtelijke configuraties.

Het resultaat is een ruimtelijke sculptuur die bruikbaar is in de meest uiteenlopende situaties, van kantoor en woning tot winkel en bibliotheek. Z STEP kan van alle kanten worden benaderd. Daarom kan ze ook worden gebruikt om ruimtes in te delen.

Z_step

 Z Step door Studio Michael Schoner

De bekendmaking van de winnaar van de ARC12 Designprijs zal plaatsvinden op 22 november in Rotterdam. De uitreiking bijwonen? Dan kan. Ga naar www.ARC12.nl voor meer informatie.

Uitgebreide informatie over de genomineerde projecten is te vinden via onderstaande links:

 Kantoor Carlink Amsterdam door Paul Kroese
Plus31 door StudioRalphvandermade
Z Step door Studio Michael Schoner

Reageer op dit artikel