nieuws

Nieuwe bestemming De Baronie Alphen a/d Rijn

Architectuur

Tien jaar heeft het industrieel monument de Baronie in Alphen aan den Rijn leeggestaan voordat S2 Architecten in opdracht van Green Real Estate zich over het gebouw ontfermde. De architecten willen het gebouw en het aanliggende terrein geschikt maken voor kantoorruimte, winkels en woningbouw.

Nieuwe bestemming De Baronie Alphen a/d Rijn

 

 

Centraal in het plan van S2 Architecten staat het oude fabriekscomplex van de Baronie, waarin het kantoor, het productiegebouw en de productiehal en de aula/kantine worden hersteld. Daarnaast wordt het oude gevelbeeld teruggebracht. Vanuit het nieuw aangelegen stadspark in het midden heeft de bezoeker zicht op het nieuwe ‘GrootBaronie’ dat in het midden wordt omkaderd door lagere nieuwbouw. Een familierestaurant in de voormalige bedrijfskantine zorgt samen met een ruim zonneterras voor de levendigheid op het nieuwe Baronieplein.

De geplande woningbouw wordt ondergebracht in een lang woongebouw met 74 appartementen op een parkeergarage. Kleur- en materiaalgebruik sluiten aan op de oudbouw terwijl de vormgeving hiermee contrasteert. De winkels en supermarkten krijgen voor verbinding met de op het dak gelegen 450 parkeerplaatsen een rolbaan. Een hellingbaan voor de automobilist en een intieme winkelstraat voor de voetganger zorgen voor de bereikbaarheid. Bij de winkels aan het plein, de hellingbaan en de appartementen zijn de gevels deels bekleed met verticaal groen. Daarnaast bestaan de plannen uit een woon- winkelgebouw

In de loop van 2013 wordt het complex gefaseerd opgeleverd.

 

Reageer op dit artikel