nieuws

Lebbeus Woods overleden

Architectuur

Lebbeus Woods is overleden. De Amerikaanse architect-kunstenaar bevond zich op het moment van zijn overlijden in zijn loft in New York. Zijn dood houdt geen verband met de storm Sandy. Woods is 72 jaar geworden.

Lebbeus Woods overleden

Woods is een bekend architect, beeldhouwer en architectuurtheoreticus. Een van de weinige ontwerpen die hij heeft gerealiseerd voor de openbare ruimte, bevindt zich aan de gevel van het NAi in Rotterdam. Hij maakte dit werk, The Hermitage, in 1998, in samenwerking met de TU Eindhoven die het op zijn beurt aan het NAi schonk. De sculptuur werd in 2004 geïnstalleerd en maakt nu deel uit van de Rotterdamse Internationale Beelden Collectie.

Woods werkte tussen 1960 en 1976 als architect. Daarna richtte hij zich op architectuurtheorie en experimentele architectuur. Hij kreeg de Progressive Architecture Award for Design Research, de American Institute of Architects Award for Design en de Chrysler Award for Innovation in Design. Hij was hoogleraar architectuur aan The Cooper Union in New York City en op de European Graduate School in Zwitserland.

De vitaliteit van stedelijke systemen

In zijn theoretische werk onderzoekt Woods de vitaliteit van stedelijke systemen en de rol die architectuur in de transformatie daarvan speelt. Het meest bekend zijn de voorstellen die hij heeft uitgewerkt voor San Francisco (na de aardbeving van 1989), Havana (onder het handelsembargo), en Sarajevo (na de Balkanoorlog).

Blog

De laatste jaren hield hij een blog bij die door veel van zijn vakgenoten sterk werd gewaardeerd. Deze blog rondde hij in augustus van dit jaar af, naar eigen zeggen omdat hij het te druk had met het schrijven van een boek.

Reageer op dit artikel