nieuws

Huis met twee gezichten

Architectuur

StudioTX werkt in Almere aan een nieuw grachtenhuis in de in aanbouw zijnde nieuwe wijk het Homeruskwartier Almere Poort. Het huis wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Zij wilden een huis met een grachten- en pakhuisuitraling aan de grachtzijde en een moderne strakke uitstraling met openheid en veel glas aan de straat- en tuinzijde. Een huis met twee gezichten is het resultaat.

Huis met twee gezichten

De gevels in het ontwerp van StudioTX zijn een afgeleide van de ruimtelijke structuur van de woning. Zo is er achter het dubbelhoge ‘pakhuis’raam een vide gecreëerd die de living verbindt met een extra living op de eerste verdieping. Aan de tuin en straatgevel is een inpandig balkon aangebracht dat over de helft van de woningbreedte een dubbele hoogte heeft van zes meter. Hierdoor ontstaat een plastische schaduwrijke gevel waarbij de ouderslaapkamer als een doosje in ‘buitenvide’ hangt. Deze loggia vormt een buitenruimte en zorgt daarnaast voor beschutting en schaduw.

Grachtenhuis Almere Poort

De grachtengevel is een eigentijdse variant van de typische grachten en pakhuisgevels in de Jordaan. Omdat de opdrachtgever dertig jaar in de Jordaan heeft gewoond zag hij een gelijksoortige gevel met bijbehorend ornament graag terugkomen in het ontwerp.

Interieur Grachtenhuis Almere Poort 

Het huis is energiearm door de staalframebouw met hoge isolatiewaarden. Op het dak komen PV cellen die een deel van het energiegebruik voor hun rekening nemen. Inmiddels is door OKHUIS gestart met de bouw van het ‘Huis met de 2 gezichten’ dat deel uitmaakt van 350 zelfbouwkavels in de gemeente Almere.

Reageer op dit artikel