nieuws

Eco-ondernemer Pauli geeft Premsela Lezing

Architectuur

Eco-ondernemer Gunter Pauli geeft op zondag 4 november de achtste Premsela Lezing. Daarin vertelt hij hoe ontwerpers bij kunnen dragen aan zijn ‘blauwe economie’. Hoewel ‘groen’ tegenwoordig een modewoord is, claimt Pauli dat veel groene productieprocessen weliswaar minder slecht zijn, maar nog steeds niet ‘goed’.

Na een loopbaan in het bedrijfsleven en een pionierende rol als eigenaar van Ecover, de biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen uit de natuurwinkel, stichtte Gunter Pauli de ZERI Foundation. Zero Emissions Research & Initiatives is een internationaal platform waarin creatieven zich inzetten om oplossingen te vinden voor wereldproblemen. Pauli ontwikkelde een nieuw business model – beschreven in zijn boek Blue Economy – gebaseerd op de kracht van lokale middelen en waarbij restmateriaal niet bestaat. Pauli is daarnaast lid van de Club van Rome en doceert aan verschillende vooraanstaande universiteiten.

Zoeken naar antwoorden

Premsela ziet design niet alleen als een cultureel fenomeen maar ook als een partner in het zoeken naar antwoorden op sociale, culturele, economische, en individuele vraagstukken. Premsela acht de ideeën van Pauli zeer waardevol voor de designsector en nodigt hem daarom uit de 8e Premsela Lezing te geven. Pauli zal vertellen welke rol ontwerpers spelen in de hervorming van productieprocessen, de manier waarop we consumeren en hoe we over design nadenken.

Voorgangers

Premsela nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Op die manier wil Premsela een bijzondere, waardevolle bijdrage leveren aan het discours. Voorgaande sprekers waren: Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff en Richard Sennett.

De lezing start om 11 uur in Paradiso, aan de Weteringschans 6-8 in Amsterdam. De toegang is € 10 en studenten betalen € 5.

Reageer op dit artikel