nieuws

Concertzaal Stavanger passend geopend

Architectuur

Met een groots gala en 37 evenementen tijdens het tiendaagse openingsfeest, is de Stavanger Concert Hall passend ingehuldigd. De nieuwe concertzaal, een ontwerp van Ratio Arkitekter uit Oslo, ligt aan de westkust van Noorwegen, in de oliehoofdstad van het land en bestaat uit twee zalen, een voor symfonische muziek en een multifunctionele zaal, met bijbehorende kleedkamers, oefenruimtes, ontvangsthal met restaurant, café, bars en een groot amfitheater voor openluchtconcerten.

Elke zaal in de Concert Hall heeft zijn eigen geluidsysteem. Om geluidsoverlast tot een minimum te beperken zijn geluidsreducerende voegen in de aangrenzende delen toegepast en rondom beide hallen. Verder zijn bij de bouw strenge eisen ten aanzien van het geluid, verlichting en andere technische systemen gehanteerd. Voor wat betreft de reductie van het achtergrondgeluid (de ruis) zijn alle ingangen voorzien van geluidssloten.Het gebouw is extra geïsoleerd tegen externe geluidsbronnen. Door deze maatregelen is het mogelijk tegelijkertijd in de symfoniehal (Fartein Valen) en rockconcerten in de andere hal (Zetlitz) uit te voeren.

Fartein Valen – de symfoniehal

De Symphony Hall is door Ratio Arkitekter speciaal ontworpen voor akoestische muziek en is de thuisbasis van het Stavanger Symphony Orchestra. Fartein Valen heeft 1500 zitplaatsen (Poltrona Frau) verdeeld over de vloer van de zaal en drie galerijen. Het plafond kan voor verbetering van het volume en de akoestiek 6 meter worden verlaagd. Het plafond weegt 175 ton en wordt met 16 motoren gemanoeuvreerd. In het plafond zijn er ook 13 instelbare akoestische reflectoren. Wanneer de hal wordt gebruikt voor conferenties en licht versterkte muziek, zal het geluid akoestisch worden gedempt. Demping wordt gedaan met behulp van geluid-absorberende matten. De zaal heeft 12 ingangen over 5 verschillende niveaus, allemaal uitgerust met geluid sloten.

Zetlitz – de multifunctionele hal

De akoestiek in de multifunctionele zaal is hoofdzakelijk ontworpen voor versterkte muziek. De zaal kan voor veel toepassingen worden gebruikt, van rock tot opera. De zaal heeft drie balkons aan de zijkanten en twee galerijen aan de achterkant. De zaal kan worden getransformeerd tot een amfitheater, arena, een zaal met een catwalk of met een vlakke vloer voor banketten en voor staand publiek. De akoestiek is aan te passen door akoestische matten en reflectoren. De capaciteit varieert van ongeveer 800 toeschouwers voor musicals, 700 voor opera’s, 1.900 voor rockconcerten met een vlakke vloer en 1.400 voor conferenties.

Reageer op dit artikel