nieuws

Agendatip: FIT! Architectuur & Gezondheid

Architectuur

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) onderzoekt onder de titel FIT! Architectuur & Gezondheid de relatie tussen het ontwerp van steden en gebouwen en ons welzijn. Tussen nu en 10 december organiseert het NAi een reeks van presentaties, discussies en interviews die hierop ingaan.

Agendatip: FIT! Architectuur & Gezondheid

 

 

Het NAi kijkt onder meer naar de verbinding tussen architectuur en de volksgezondheid in het verleden, de gevolgen van de vergrijzing, het aandeel van de fiets in een gezonde stad en de manier waarop zorggebouwen zelf genezend kunnen werken.

Zo’n honderd jaar geleden voltrok zich een gezondheidsrevolutie in de architectuur. De bouw van badhuizen, sanatoria en openluchtscholen weerspiegelde het vurig verlangen om een betere en gezondere wereld te creëren. In dat utopische denken is inmiddels behoorlijk de klad gekomen. Hoewel er de laatste jaren sprake is van een herwaardering van zorgarchitectuur, is er veel meer mogelijk én ook nodig. Om onze verzorgingsstaat in stand te houden, kan het ontwerp van een ‘gezonde’ leefomgeving wel eens een sleutelrol gaan vervullen vanwege het preventieve karakter dat ervan uitgaat. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen, en goedkoper bovendien.

 FIT! Architectuur & Gezondheid tot 10 december in het Auditorium van het NAi (Museumpark 25, Rotterdam). Reserveren via www.nai.nl/inschrijven.

Reageer op dit artikel