nieuws

A brave new world: sms-verslag DDW 2012

Architectuur

Als een ontdekkingsreiziger baant vakredacteur interieur & design Marit Overbeek zich vandaag opnieuw een weg door de designjungle die Eindhoven heet. De titel van de 11e editie van de Dutch Design Week is Enter a brave new world. Het evenement zou zich dit jaar toespitsen op concept, innovatie en mode en ruimte te bieden aan dynamische collectieven met een hands on-mentaliteit. Marit doet per sms live verslag.

A brave new world: sms-verslag DDW 2012

18.14 uur
Ondanks de duffe setting voor jong ontwerptalent in het Videolab en de weinige opengestelde ateliers, blijft de DDW een opwindende ontdekkingstocht door alle lagen van het Nederlands ontwerp – én door het industriële en/of de minder charmante delen van Eindhoven. Dankzij de goeie ontsluiting, met themaroutes en overal infoborden, wordt het veelzijdige Dutch design zo voor iedereen toegankelijk.

VOLGEND JAAR WEER!

16.51 uur
Op de presentatie On the road op Strijp-T verrast Doreen Westphal met haar serie interieuraccessoires Mensch Made. Westphal, bekend van haar grensverleggende werk met beton, gebruikte de speciale betonsoort Quantz en rolt daar dunne ‘lappen’ van die ze toepast als zitting voor een krukje of vormt tot een eierdopje, salontafel of klok. Soms drukt ze er een bloemenpatroon in. Zo krijgt het keiharde materiaal een zacht en tactiele uitstraling, waarmee beton welkom is in het interieur.

 Concrete 

Uit de serie Mensch Made interieuraccessoires van Doreen Westphal

16.07 uur
Hartverwarmend is Drents Dorp Oost. In een gebouwtje van afgedankte bouwmaterialen, gemaakt door Piet Hein Eek, verkopen de bewoners van deze Philips-arbeidersbuurt zelfgemaakte producten. Samen met drie ontwerpers ontwierpen ze hun eigen interieurcollectie, Hannie breide eierdopwarmers, haar buurvrouw haakte muizen-kattenspeeltjes en Jannie mozaïektegels. Ook is te zien en te lezen wat de buurtbewoners voor elkaar willen betekenen. De ontwerpers gaan dit de komende twee jaar oppakken om de leefbaarheid te verbeteren. Design cares!

15.28 uur
In ’t Videolabgebouw op Strijp-S toont Tjeerd Veenhoven zijn materiaalexperimenten. Naast de Palm Leatherslippers is hij bezig van aardappelzetmeellijm en grassen een honderd procent biologisch afbreekbaar laminaat te ontwikkelen. Dit kan dan dienen als zool van de palmbladslipper, of als wand- en meubelplaat. Veenhoven laat alle stadia van zijn ontdekkingstocht, inclusief fraaie herbaria, met aanstekelijk enthousiasme zien.

 

Palm Leather Bag door Studio Tjeerd Veenhoven

14.13 uur
Directeur DDW Hans Robertus zei in zijn persbericht dat hij dit jaar mensen wil uitdagen ‘om mede-organisator te worden en een plekje te claimen’. Dat lijkt hem te lukken, op deze editie exposeren naast designers allerlei instanties en overheden die ontwerp en de creatieve sector willen inzetten voor een betere mens- en milieuvriendelijke omgeving. Hulde!

 Robertus

Hans Robertus tijdens de opening van de DDW 2012. Foto Boudewijn Bollmann

12.57 uur
Tijdens de lunch in Caffee Allee in de Apparatenfabriek op Strijp-S bekijk ik de tentoonstellingen van Yksy Expo. Bij Mix’d valt de installatie van Klaas Kuiken Dieter Volkers op, New Found Treasures. Gevonden voorwerpen als flessen van thermoskannen of lampenkapjes vormen gecombineerd of zwart gelakt een bijna deftig interieur en krijgen nieuwe waarde. Een beproefd concept maar zorgvuldig en mooi uitgevoerd.

Thermos

Klaas Kuiken Dieter Volkers op, New Found Treasures

11.17 uur
De containers op het Stadhuisplein zijn nog leeg, dus in het Gemeentehuis de expo Creating a caring society bekeken. Studenten van de TU/e, Design Academy en Aalto Universiteit uit Helsinki bedachten oplossingen om de menselijkheid terug te brengen in de zorg. Zoals bestek Transitions van Mickael Boulay,dat gehandicapten motorisch ontwikkelt, erg sterk. Of fijne bankjes voor rokers, die empathie tonen in plaats van afkeuring. Andere designs zijn minder innovatief, zoals een aaiobject dat stress op de werkvloer vermindert.

Transitions Bestek Transitions van Mickael Boulay

9.47 uur
Als ik straks ’n OV-fiets te pakken heb, ga ik eerst naar het Stadhuisplein. Daar zou een containerdorp staan waar bezoekers zelf met allerlei technieken producten kunnen ontwerpen, onder begeleiding van designers. Ben benieuwd! Het ontmoeten van de makers, vaak in hun eigen werkplaatsen of woningen, is een van de sterkste en leukste aspecten van de DDW.

Containerdorp 

 

Reageer op dit artikel