nieuws

Team KCAP ontwerpt Quartier Gare TGV Montpellier

Architectuur

KCAP Architects&Planners zijn samen met ILEX en Oasiis geselecteerd voor de ontwikkeling van Quartier Gare TGV. De commissie Montpellier Agglomeration verkoos het ontwerp van KCAP boven dat van team Christian de Portzamparc (Frankrijk) en team Daniel Libeskind (USA).

Team KCAP ontwerpt Quartier Gare TGV Montpellier

 

Het ontwikkelingsgebied genaamd ‘Oz Montpellier Nature Urbaine’ is één van de ‘grand projets’ van de Montpellier Agglomeration. Het is een gebied van 350 ha omvang rondom het toekomstige TGV station dat in het zuiden van de stad wordt gebouwd.

De ontwikkeling van het gebied voorziet in een stadskwartier met gemengde functies waaronder 5.000 woningen, parken en tuinen, commerciële en recreatieve faciliteiten en een zakendistrict van Europese omvang met 350.000 m2 kantoren. Door de locatie van het gebied tussen Montpellier, het vliegveld en de Mediterrane Zee zijn de toekomstige hogesnelheidslijn LGV tussen Montpellier en Nimes en de nieuwe snelweg A9 onderdeel van de ontwikkeling.

“Om deze ontwikkeling over een lange periode op een duurzame manier te kunnen regisseren, hebben we een sterk framework van openbare ruimten ontworpen met daarin het landschap basis en drijfveer. Dit framework, waarin de nieuwe infrastructuur zorgvuldig is geïntegreerd, maakt een gefaseerde ontwikkeling mogelijk die openstaat voor veranderingen en tegelijkertijd ook een sterke identiteit creëert” zegt Kees Christiaanse, partner van KCAP.

Het masterplan wordt na inschatting in de zomer van 2013 vastgesteld. De eerste kantoren worden eind 2017 opgeleverd.

Reageer op dit artikel