nieuws

Jean Nouvel ontwerpt Serpentine paviljoen 2010

Architectuur

In het 40e jubileumjaar van de Serpentine Gallery maakt de Franse architect Jean Nouvel het paviljoen van dit jaar. Het paviljoen is het tiende in de reeks en wordt in rood, de kleur van de Britse telefooncellen, brievenbussen en Londense bussen uitgevoerd.
Serpentine Gallery Pavilion 2010 by Jean Nouvel from O Production Ltd. on Vimeo.

Jean Nouvel ontwerpt Serpentine paviljoen 2010

 

 

Het paviljoen bestaat uit geometrische vormen, grote uitschuifbare luifels en een vrijstaande wand die 12 meter boven het gazon uitstijgt op een hellende hoek. Het ontwerp is voorzien van glas, polycarbonaat waardoor ruimtes ontstaan in het interieur en exterieur. Het paviljoen fungeert als openbare ruimte, een cafe en als locatie voor de Park Nights, het zomer programma van de Serpentine Gallery dat jaarlijks 250.000 bezoekers trekt. Het paviljoen wordt in juli geopend waar het tot oktober blijft staan.

De Serpentine Gallery in Londen wijst ieder jaar een architect aan die nog geen permanent gebouw in het Verenigd Koninkrijk heeft gerealiseerd. Eerder viel de eer te beurt aan Sanaa (2009), Frank Gehry (2008), Olafur Eliasson and Kjetil Thorsen (2007), Rem Koolhaas and Cecil Balmond, with Arup (2006), Alvaro Siza and Eduardo Souto de Moura with Cecil Balmond – Arup (2005), Oscar Niemeyer (2003), Toyo Ito samen met Arup (2002), Daniel Libeskind met Arup (2001), Zaha Hadid (2000).

Reageer op dit artikel