blog

Blog – Stal annex kantoor

Architectuur

In de blog van Jeroen Apers een voorbeeld van een slimme oplossing om een schuur om te bouwen tot kantoor. Door middel van een box-in-box systeem heeft Studio Farris Architects de ruimte geschikt gemaakt voor gebruik als vergaderzaal, bibliotheek en een ruimte om lezen.

Blog – Stal annex kantoor

De originele gevel werd gerestaureerd en nieuwe openingen werden op een functionele manier geplaatst.  In de schuur is een nieuw volume met dezelfde vorm van het oorspronkelijke gebouw is geplaatst. Dit box-in-box systeem maakt het mogelijk om de energie-efficiëntie te verbeteren en te voorkomen dat chemische reacties met sulfaten in de bodem en wanden van de oorspronkelijke boerderij terecht komen. In plaats van het toevoegen van een tweede verdieping op het bestaande gebouw, dat de perceptie van de gehele ruimte zou veranderen, werd een autonoom objectmeubel geplaatst in de ruimte, onder verwijzing naar de oorspronkelijke boerderij en landelijk gebied.

 Apers Box in een Bos systeem Vlaanderen

Apers Box in een Bos systeem Vlaanderen

Dit extra object, gemaakt van gestapelde houten balken, transformeert de ruimte in een zeer functioneel kantoor. Door de wijze waarop de bundels worden gestapeld, ontstaan verschillende gebieden. Op de top zijn twee werkplekken gecreëerd. Hieronder is een bijeenkomstgebied gecreëerd, met uitzicht op het landschap. De stapelbalken vormen boekenkasten waarmee de opslag en de rust voor het lezen is gewaarborgd. De balken zijn op een zodanige wijze gestapeld zodat een trap ontstaat waarmee je naar de bovenste werkruimte klimt.

 Apers Box in een Bos systeem Vlaanderen

Apers Box in een Bos systeem Vlaanderen

De box-in-doosconstructie is uitgevoerd in beton. De isolatie wordt geplaatst tussen de bestaande muur en de nieuwe betonnen wand. De architectuur binnen is ontworpen om de minimalistische en zuivere vorm van het bestaande bakstenen gebouw te accentueren. Het staat vrij van het hout in het gebouw.  De gestapelde houten mezzanine wordt los geplaatst en is gemakkelijk te verwijderen. Hierdoor is het gebouw vrij en flexibel. Verschillende soorten van nieuwe openingen, in aanvulling op de bestaande ramen en willekeurige dakramen profiteren van natuurlijk licht gedurende de dag en in elk seizoen. 

 Apers Box in een Bos systeem Vlaanderen

 Apers Box in een Bos systeem Vlaanderen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels