blog

Blog – De ondraaglijke eenvoud van architectuur

Architectuur

‘Everything Architecture’, een tentoonstelling over het werk van OFFICE Kersten Geers David Van Severen is op dit moment te zien Bozar te Brussel. Dit Brusselse architectenbureau is in 2002 opgericht en wordt algemeen beschouwd als een van de meest succesvolle bureaus in België, ook internationaal gezien. Interieurarchitect Jan Geysen ging kijken voor de Architect en kwam sterk onder de indruk terug.

Blog – De ondraaglijke eenvoud van architectuur

De overzichtstentoonstelling van OFFICE Kersten Geers en David Van Severen in Bozar was voor mij een goede reden af te reizen naar Brussel.

Dans en trap

Direct bij binnenkomst in Bozar werd ik verrast door een dansvoorstelling van Wim Vandekeybus in de Horta Hall. Ook de twee gelijklopende tentoonstellingen van Daniel Buren en Theo Van Doesburg zijn meer dan interessant om te zien. De monumentale marmeren trap die door Daniel Buren onder handen is genomen met zijn bekende 8,7cm brede verticale stroken, verraadt dat Bozar meer is dan een klassiek instituut.

Jan Geysen Opinie Object Tentoonstelling 

Meerwaarde van Europa

Een andere interssante tentoonstelling is Imagine Europe. Ze bevat verschillende thema’s en laat onder andere werk zien van Jurgen Bey en Rem Koolhaas. De laatste heeft de werkkamer van Jean Claude Juncker 1 op 1 heeft gerepliceerd. Het is een tentoonstelling die puur feitelijk de meerwaarde van Europa toelicht. Gek genoeg is dit iets wat in de media alleen omgekeerd kan.

Jan Geysen Opinie Object Tentoonstelling 

Art deco architectuur

De tentoonstelling van OFFICE is als het ware in de hoek geduwd van de “antichambres” van het gebouw. De art deco architectuur van dit gedeelte van het gebouw is ronduit indrukwekkend. Een cirkelvormige ruimte met een koepel vormt het middelpunt van de tentoonstelling, meer zeg ik daar niet over, beleef en ontdek het zelf, het einde van een film verklap je ook niet.

Wunderkammer

De overzichtstentoonstelling van OFFICE toont voornamelijk maquettes van zowel complete gebouwen als structuren van projecten. Maquettes in allerhande materialisaties worden bijgestaan door 1/1 mockups, meubilair en zorgvuldig door het bureau geselecteerde kunstwerken. Het geheel ademt een sterk museale opstelling, op identieke door OFFICE ontworpen tafels. De combinatie van het art deco gebouw, de kunstwerken en de maniakale, verfijnde en conceptuele maquettes hebben iets van een 21ste-eeuwse wünderkammer.

Jan Geysen Opinie Object Tentoonstelling 

Ondraaglijke eenvoud van de architectuur

Deze tentoonstelling biedt een esthetische totaalbeleving die bij elke (interieur)architect emoties zal opwekken. De getoonde projecten vormen samen een ijzersterk oeuvre van een architectenbureau dat pas 14 jaar bestaat. Nationaal en internationaal vormt OFFICE dan ook één van de belangrijkste architectuur ambassadeurs van dit gouden moment van de Belgische architectuur. Alle tentoongestelde objecten tonen één voor één dat de architecten ware scherpschutters zijn als het aankomt op architectuur. Door in elk project bijna niets te doen, uitgezonderd het essentiële, is het bijna ondraaglijk tot welke eenvoud zij architectuur herleiden.

Geen minimalisme, maar maximalisme

Het monumentale in het werk is overal voelbaar, maar dan met de verfijning van een meubelontwerper zoals Maarten, de vader van David. Geen minimalisme, maar maximalisme. Evengoed voel je de taal van de conceptuele ingrepen en materiaalkeuzes op de manier zoals OMA het ooit deed, of de eenvoud van de Zwitserse architectuurscene, zoals een Christian Kerez dat beheerst. Er is dan ook niets modieus aan OFFICE, ondanks de grote aandacht van populaire magazines zoals Wallpaper voor hun werk. In onze wereld die wordt overspoeld met informatie, blijft OFFICE trouw aan het maken van architectonische keuzes, aan het oplossen van een heel programma door één simpel gebaar.

Van stoel tot stad

Hun architecturale benadering is zo sterk, universeel misschien, dat ze elke typologie probleemloos benadert, van de schaal van een stoel tot een ontwerp van een stad. Voor de kenners van het werk van OFFICE is deze tentoonstelling een ongelooflijke aanrader. Voor de mensen die minder bekend zijn met het werk of het oeuvre beperkt kennen, wacht misschien nog het mooiste. Er komt namelijk een moment dat je hun strategie doorhebt, en dan wordt je overladen met een emotie. Een emotie die een mens ook voelt als hij plots de grootsheid van een kunstwerk begrijpt of aanvoelt, overweldigend!

Reageer op dit artikel