blog

ARC15 Lab: volgende generatie architectuur

Architectuur

De vakantie staat voor de deur, met uitzicht op een eindeloze zomer vol zon en wolken. We sluiten een half jaar af waarin weer voorzichtig positief over architectuur wordt gesproken. Maar wat zijn in de komende tijd nu precies de kansen en uitdagingen voor architectuur?

ARC15 Lab: volgende generatie architectuur

In oktober lanceren we het eerste ARC15 Lab dat gaat over een thema dat ons zeer dierbaar is: de nieuwe generatie architectuur. In het Lab brengen we sprekers samen die zich gedurende deze dag buigen over de vraag wat de architectuur van de nieuwe generatie vermag. Wat kan ze doen voor de samenleving? Wat zijn mogelijke verdienmodellen?

Experiment en vernieuwing zijn kenmerkend voor de Nederlandse architectuur. Zij heeft het vermogen zich iedere keer aan te passen aan de nieuwe situatie. Eigenschappen die ook nu van pas lijken te komen. Op terreinen als herbestemming en transformatie is hoge nood aan zinvolle en uitvoerbare oplossingen.

Energiehuis TenBrasWestinga
Energiehuis Dordrecht. Foto TenBrasWestinga

Het ARC15 Labprogramma biedt verdieping in enkele van de beste ontwerpen, mensen en praktijken die aan deze vernieuwing werken. We ontmoeten de mensen die werken aan gewilde, nieuwe woonproducten. We verdiepen ons in de mogelijkheden die industrialisatie van de bouw kan bieden. We kijken hoe je gebouwen gezond kunt maken. En we ontmoeten de mensen die werken aan een circulaire economie.

Voor ieder onderwerp brengen we met onze moderator drie sprekers samen voor frisse, levendige debatten. Voor vragen door de mensen die deelnemen aan het Lab, is volop ruimte. Omdat we alle onderwerpen in een intieme sfeer willen bespreken, is het aantal deelnemers beperkt tot 200 mensen. We organiseren het debat in het Energiehuis te Dordrecht (TenBrasWestinga, voorheen Jonkman Klinkhamer). We denken dat dit een goede ambiance is voor gesprekken over circulaire economie, gezondheid, industrialisatie en wonen.

Kunstmin Dordrecht Schouwburg Kunstmin Dordrecht. Foto Greiner van Goor Huijten architecten

De gemeente Dordrecht investeert namelijk op dit moment veel in haar stedelijke cultuur. Afgelopen weekeinde is het Nationaal Onderwijsmuseum geopend in het door Bierman Henket architecten gerenoveerde gebouw De Holland van Sybold van Ravesteyn. Een ander meesterwerk van deze architect, Schouwburg Kunstmin, is verbouwd door Greiner van Goor Huijten architecten en is eind vorig jaar heropend. Gedurende het ARC15 Lab organiseren we kleine excursies naar deze meesterwerken.

Ik hoor graag of je aan dit gesprek wilt deelnemen en wat je ideeën zijn. Stuur me een mail h.tilman@dearchitect.nl of laat wat weten via Twitter @HarmTilman. Maar nu eerst vakantie: fietsen langs de Oostzee in het Duitse Vorpommern.

Reageer op dit artikel