blog

Kantoor parken

Architectuur Premium

Kantoor parken

Het ontwikkelen van kantoorparken is enorm populair in China. De kantoorparken zijn vaak gericht op de productie-industrie en liggen dus meestal nabij de fabrieken rondom de stad. Iedere ontwikkelaar stapte op een gegeven moment in deze kantoorparkentrein die nooit lijkt te stoppen. Het eindstation is vooralsnog onbekend.

 

Gespecialiseerde ontwikkelaars hebben sinds het omvangrijke financiële stimulatiepakket van 2008 het een na het andere kantoorpark uit de grond gestampt. Klanten waren er in overvloed. Zij zagen het als investering en kochten een kantoorpand zonder zich er ook echt te vestigen. De overige panden werden verkocht aan de fabriekseigenaren. Zij wilden een mooie kantoorvilla in een groene omgeving in de buurt van hun fabriek, in plaats van hun oude kantoor te midden van de vervuilende industrie.

Opinie tanja reijer kantoor parken

Opinie tanja reijer kantoor parken

Sheshan

Verandering

Door de toenemende verkeersdruk en de veranderende industrie neemt de vraag naar deze typologie gestaag af. In steden als Sjanghai is steeds meer behoefte aan huisvesting voor de dienstensector op locaties die dichter bij het centrum liggen. De centra van de grote steden worden dan ook steeds meer verdicht. Er wordt veel gesloopt, maar er is een groeiende interesse in transformatie. De eerste generatie kantoorpark ontwikkellaars is inmiddels overgestapt naar deze binnenstedelijke projecten. Dankzij het beleid van de overheid om de steden te verdichten, kunnen zij lucratieve grondposities krijgen op centrale locaties.

Financial Valley

Verschuiving

Als gemiddeld westers architectenbureau in China zijn wij echter nog steeds regelmatig betrokken bij het ontwerp van de perifere kantoorwijken. Zo kreeg het bureau waar ik voor werk het verzoek van een nieuwe opdrachtgever om twee van dit soort projecten te ontwerpen. Van oudsher ontwikkelde deze opdrachtgever, meneer Xie, vooral fabrieken. Nu de vraag rond Sjanghai naar deze industrie is afgenomen wil hij zich gaan toeleggen op kantoorparken. Door de toegenomen concurrentie en de afgenomen vraag is het een risicovolle stap voor meneer Xie, maar hij heeft weinig keus aangezien hij al heeft geïnvesteerd op deze locaties.

Research Development

Alle zijn grond heeft een industriële bestemming. Wanneer een ontwikkelaar niet snel genoeg iets met zijn grondpositie doet, neemt de overheid het land terug. De partij is immers de enige landeigenaar in China. Meneer Xie gokt op een goede relatie met de lokale overheid en hoopt dat deze een oogje toeknijpt wanneer het project een kantoorpark blijkt te zijn. Het nieuwe park is niet zomaar een kantoorpark, maar is omgedoopt tot een RD park. De titel van ‘research en development’ is heel belangrijk. China wil af van zijn kopie en productie-imago. De regering heeft daarom besloten dat er geïnnoveerd moet worden. Iedereen die een research en development park bouwt krijgt hoge subsidies.

Bezoek projecten

Om een goed idee te krijgen van het kantoorpark dat meneer Xie wil ontwikkelen, gaan we met hem op pad. Hij laat ons zijn projecten zien in de omgeving van Sjanghai. Het eerste project, het ‘SheShan Global Enterprise Center’, is twee jaar oud. Het oogt nu al vervallen en het merendeel van de gebouwen staat leeg. Het landschap is slecht onderhouden en de bewaker is zichtbaar blij met zijn bezoekers.

Financial Valley Tanja Reijer kantoorparken opinie Maquette Financial Valley

Haastig gebouwd

We rijden door naar het tweede project dat de naam ‘Financial Valley’ draagt. De eerste fase is pas opgeleverd. Hier is veel aandacht besteed aan de landschapsinrichting en de interne circulatie. Het lijkt gezien de centrale locatie ervan succesvoller te zijn dan het eerste project. De gebouwen zijn echter haastig gebouwd. Er is lustig op los geëxperimenteerd met verschillende gevels, maar er is niet nagedacht over aansluitingen. Ramen sluiten bijvoorbeeld niet aan op de vloeren, waardoor de wind vrij spel heeft en de gevels aan alle kanten lekken.

Opinie tanja reijer kantoor parken Slordige aansluitingen

Opinie tanja reijer kantoor parken

Vreemde combinatie van gevels

Innovatie

Bij het zien van dit soort projecten vraag ik me af wanneer de door de overheid gewenste innovaties, dan toch eindelijk hun vruchten gaan afwerpen.

Reageer op dit artikel