blog

Architectuur uitleggen aan kinderen 2

Architectuur

Naar aanleiding van mijn vorige blog over hoe je kinderen uitlegt wat architectuur is, kreeg ik verrassend veel reacties. Het onderwerp leeft blijkbaar onder volwassenen die hun liefde voor architectuur willen overbrengen op hun kinderen. Hieronder een overzicht van de reacties op mijn vorige blog. Met boekentips en een paar ideeën voor uitjes, en een vaderlijk advies.

Architectuur uitleggen aan kinderen 2

Dankzij Evelien Pieters weet ik nu wie Iggy Peck is. Deze hoofdpersoon in een Engelstalig kinderboek weet al van jongs af aan dat hij architect wil worden. Als baby bouwt hij al wolkenkrabbers van (vieze!) luiers en jaren later, als hij naar school gaat, bouwt hij tempels van klei, moskeeën van appels en een grote boog van pannenkoeken. Zijn schooljuf heeft echter een grote hekel aan architectuur en eist dat hij ermee ophoudt. Totdat ze een keer in de problemen komt, dan blijkt opeens dat architectuur levens kan redden. Een pracht van een moraal!

 

Wat opvoeding betreft is het boek over Iggy het instapmodel: je kunt het voorlezen (en wellicht na wat oefenen simultaan vertalen in het Nederlands) aan kinderen vanaf drie jaar. Zijn je kinderen wat ouder, en willen ze wat meer gedetailleerde informatie over architectuur en bouwen, dan zijn onderstaande Nederlandstalige boeken leuk (voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar):

‘Hut Hok Huis’ door Aleksandra Machowiak Daniel Mizielinski

Over ongewone huizen. Laat kinderen zien dat een gebouw uit meer kan bestaan dan simpelweg vier muren en een dak.

  

‘Welkom op de bouwplaats’ door Rolf Toyka Ferenc B. Regös

Een twijfelgevalletje. Je wilt tenslotte niet dat je kind het opeens in zijn hoofd haalt dat ie later aannemer wil worden. Toch opgenomen in deze lijst omdat een van de auteurs zelf architect is.

 

‘Meer weten over beroemde gebouwen’ door Rob Lloyd Jones

Een boek dat voor een breed publiek geschikt is. Met flapjes!

In het Engels zijn de volgende boeken zowel mooi als informatief

‘Who built that? Modern Houses’ en ‘Who Built that? Skyscrapers’ door Didier Cornille

Uitgegeven door Princeton Architectural Press, voor zover ik weet het enige kinderboek in hun assortiment.

  

‘What it feels like to be a building’ door Forrest Wilson

Eerste uitgave 1969, nu alleen nog maar antiquarisch beschikbaar helaas, want de prenten zijn prachtig.

En verder…

Voor leerlingen van het middelbare onderwijs is ooit de uitgave Mijn gebouw wordt zo, door Theo v. Oeffelt en Bernard Hulsman gemaakt. Dit lesboek uit 1997 bevatte informatie over bouwstijlen, constructieve principes en werkopdrachten. Wellicht is het tijd om hier een geupdate versie van te maken?

Verschillende lokale architectuurcentra hebben onderwijsprogramma’s om kinderen bekend te maken met architectuur. Zo heeft het Utrechtse centrum AORTA ‘Architect voor de klas’ en ‘mini architecten’. Het Nieuwe Instituut is op dit moment haar educatieve programma aan het opzetten, maar organiseert ondertussen met enige regelmaat leuke evenementen voor kinderen op het gebied van design en architectuur, zoals 3D-printpen-workshops naar aanleiding van de lopende Plastic-tentoonstelling. Hou de agenda in de gaten.

Ook Archikidz Rotterdam is een prachtige gelegenheid om een dag lang samen met je kinderen gebouwen te bedenken en maken. Op 6 juni vindt er een nieuwe editie plaats, kijk op de website voor info.

Tot slot

Dit was de oogst van alle tweets, e-mails, telefoontjes en Facebook-reacties. Een aantal mensen heeft aangeboden mee te willen denken over de mogelijkheid om een animatie-video te maken, maar dat is een lange termijnproject. Tot die tijd zou ik ouders vooral willen aanraden om hun kinderen architectuur aan den lijve te laten ondervinden. Daag ze uit om naar boven te kijken en te vertellen wat ze zien, wat ze mooi vinden, opvallend of juist lelijk. Daarnaast biedt de stad vaak genoeg aanleiding tot spelen en ontdekken. Denk aan de wiekbanken van Superuse Studio’s bij de Erasmusbrug of de Markthal in Rotterdam. In feite nodigt elke trappartij of grote open ruimte uit tot het verkennen van architectuur.

  

 

Reageer op dit artikel