blog

Haalt Rotterdam de wereldexpo van 2025 binnen?

Architectuur

Architectuur is in staat ideeën over de stad te promoten en verspreiden. Dat geldt zeker voor de Markthal die Provast en MVRDV einde vorig jaar opleverden in Rotterdam. Afgelopen weekeinde werd bekend dat het gebouw de WAN mixed-use Award 2014 heeft gewonnen. De jury was van mening dat de architect de grenzen van de typologie heeft verlegd en was vol lof over zowel de architectuur als de openbare ruimte van dit project.

Haalt Rotterdam de wereldexpo van 2025 binnen?

Het optimisme in Rotterdam is op dit moment opvallend groot. Het feit dat de stad afgelopen jaar zowel door The New York Times als door de Rough Guide werd uitgeroepen tot ‘must see’ bestemming en ‘worth the detour’, heeft het zelfvertrouwen enorm opgeschroefd in een stad die kampt met een ‘second city’ syndroom. Kunsthal, Centraal Station, Markthal en De Rotterdam dragen alle bij aan de mooie tiende plek die Rotterdam op de lijst van de NYT inneemt.

MVRDV, Markthal, Rotterdam

Momentum

Van dit momentum maakt een club van 15 ondernemers gebruik om zich hard te maken voor de organisatie van een wereld expo in Rotterdam in 2025. Bij dit initiatief van Leendert Bikker zijn onder andere architect Erick van Egeraat en Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit betrokken. Uitgangspunt is dat de groei van de wereldeconomie voornamelijk zal plaats vinden in delta’s. Ook de Rijndelta zou hiervan kunnen profiteren. Het idee is om van deze expo een demonstratie te maken van de transitie die Rotterdam doormaakt op het gebied van grondstoffen en energie, alsmede van de impact hiervan op de maritieme en offshore industrie.

 

Stip op horizon

De ondernemersclub zet hiermee een duidelijke stip op de horizon voor de Rotterdamse samenleving. Ze doet daarmee tegelijkertijd het voorstel voor een gemeenschappelijke agenda en focus waaraan Rotterdam de komende jaren zou kunnen werken. Gezien de stagnatie in de huidige havenontwikkeling, en de minder florissante staat van de Rotterdamse openbare ruimte, is dit bepaald geen overbodige luxe.

Circulaire economie

Het is een interessant voorstel, met name omdat het Rotterdam als havenstad in Noordwest Europees verband plaatst. Het suggereert dat Nederland met zijn delta voortrekker zou kunnen zijn in de transitie naar een circulaire economie. Bovendien positioneert het ons land opnieuw als centrum van handel en innovatie.

Expo Sevilla 1992_Opinie Harm Tilman


Het entree gebied van de Expo die in 1992 in Sevilla (Spanje) werd gehouden.

Spektakel

Over een half jaar hoopt de club haar bid af te kunnen ronden. Een eerste uitdaging is ongetwijfeld te voorkomen dat mocht de uitverkiezing slagen en Rotterdam de locatie worden toegewezen, dit uitdraait op het spektakel dat de world expo’s in de afgelopen eeuw steeds vaker is gaan karakteriseren. Op een dergelijk spel van illusies en fantasma’s zit vandaag de dag niemand meer te wachten.

 Hannover World Expo 2000 Nederlands Paviljoen MVRDV Opinie Harm Tilman

Het Nederlands paviljoen op De Expo van Hannover in 2000, een ontwerp van MVRDV, heeft nog steeds geen nieuwe bestemming gevonden.

Na afloop van het feest

Daarnaast is bij een expo altijd de vraag wat gebeurt als deze haar poorten sluit en de stad zijn dagelijks activiteiten hervat. De ervaring van steden als Sevilla (1992) en Hannover (2000) leert dat expo’s in de regel zorgen voor een enorme piekbelasting in de stad. Dit bleek echter geen enkele garantie te zijn voor de ontwikkeling van een stad en economie op langere termijn. Hopelijk blijft dat lot Rotterdam bespaard, mocht het zover komen, en betekent de expo van 2025 effectief iets voor de economische ontwikkeling van de stad.

Actie abonnement de Architect Is het een goed of slecht idee om de World Expo naar Nederland, en dan met name naar Rotterdam, te halen?

 

Reageer op dit artikel