blog

Altijd kerst in Shanghai

Architectuur

In Nederland verfraaien we onze gebouwen en straten om de donkere dagen voor kerst door te komen. In Shanghai sieren uitbundige lichtreclame, LED- en sfeerverlichting de gebouwen en lijkt het wel het hele jaar door kerst te zijn. De inwoners van Shanghai zijn zeer trots op hun rijkelijk verlichte stad.

Altijd kerst in Shanghai

 

De Bund is een wijk aan de rivier, aangelegd door westerlingen ten tijde van de zogenoemde concessies, en is altijd een centrum van vertier geweest en gebleven. Zelfs tijdens de culturele revolutie, toen tekorten aan elektriciteit aan de orde van de dag waren, werd de Bund fel verlicht. In dezelfde tijd was in China het Tiananmen plein in Peking de enige andere verlichte openbare plek.

Verlichting in Peking was en wordt geassocieerd met politieke doeleinden, terwijl men haar in Shanghai juist in verband brengt met amusement en vermaak. Je neemt de verlichting van je gebouw serieus, of je nou winkelier bent of vastgoedmagnaat.

Peoples Square Shanghai Opinie Tanja en Rijer Peoples Square

Transformatie

‘s Nachts is Shanghai een totaal andere stad. De stad is dan op haar best. Pas dan kan ze haar imperfecties verbergen achter uitbundige verlichting. Dankzij de decoratieve verlichting transformeren grote delen van de stad van puur functionele naar publieke ruimtes waar geflaneerd en gestruind wordt. De gebouwen krijgen een tweede functie, als magische achtergrond voor entertainment en voor de vele nachtelijke activiteiten. Toeristen uit de hele wereld komen naar Shanghai om dit licht schouwspel te zien.

Saaie Westerse architecten

In China en dan met name in Shanghai trekken opdrachtgevers graag de aandacht met hun gebouwen. Ze zullen het dan ook niet nalaten om jouw ontwerp nog eens rijkelijk te voorzien van gevelverlichting. Je moet je als Westerse architect bewust zijn dat een groot cultureel verschil bestaat in wat mooi gevonden wordt. Wat wij elegant vinden, wordt door Chinese opdrachtgevers als saai ervaren. Vooral Noord Europeanen hebben niet de naam uitbundig te zijn. Opdrachtgevers weten dit en huren daarom gespecialiseerde bedrijven in die het lichtontwerp maken.

Voor het ontwerp van een middelhoge toren in Shanghai heb ik onlangs een voorstel mogen doen voor de gevelverlichting. Toch heb ik het gevoel dat dit niet meer dan een beleefdheid van de opdrachtgever is geweest en dat een ander bedrijf al lang een ontwerp heeft gemaakt. Overdag zal het gebouw er dus uitzien zoals wij hebben bedacht, terwijl het ‘s nachts een totale metamorfose zal ondergaan. Volgens mij is dit maar goed ook. Shanghai heeft in de nacht haar eigen charme.

Pudong Opinie Altijd Kerst in Shanghai Tanja en Reijer 

Nieuw jaar

De skyline van Pudong, het zakendisctrict van Shanghai, is een attractie op zich. De wolkenkrabbers vormen na zonsondergang een verlicht schouwspel, met de Huangpu-rivier op de voorgrond. De laatste aanwinst in de skyline van Pudong is de 632 meter hoge Shanghai toren, een ontwerp van architectenbureau Gensler uit San Francisco.

Tijdens het schrijven van deze blog op oudejaarsavond, zou het verlichtingsontwerp van deze nieuwe toren officieel voor het eerst worden getoond. Rond middernacht trokken wij naar de Bund om samen met honderdduizend andere inwoners van de stad het nieuw kopstuk aan de skyline ontstoken te zien worden, als onderdeel van een spectaculaire vuurwerkshow.

Menselijke tragedie

De avond verliep echter anders dan verwacht. Zesendertig overwegend jonge mensen verloren hun leven door het gedrang op de overvolle promenade. De overheid beweerde nadien, dat het evenement al een week eerder was afgelast en dat de mensen willens en wetens toch waren komen opdagen. Naar onze mening zijn de festiviteiten echter nooit afgelast. De dag voor oudejaarsavond waren de voorbereidingen op de lichtshow nog in volle gang.

De skyline van Shanghai zal altijd verbonden blijven met deze tragedie. Voorlopig blijft de verlichting van de Shanghai tower gedoofd.

Actie abonnement de Architect De Shanghai Tower zal altijd de schaduw van de tragedie op oudejaarsavond met zich meedragen. Of denk jij dat de toren ooit uitbundig verlicht wordt?

 

Reageer op dit artikel